måndag, maj 12, 2008

En björntjänst månne?

Jag har funderat en hel del på varför både Mellantrollet och Lilltrollet har hamnat i hetluften. Försökt se så objektivt på det som möjligt och utan att blanda in mina beskyddande instinkter. Och det är inte lätt, men jag tror att jag kanske är något på spåren.

Precis som sin mor sticker mina små damer ut hakan. Säger ifrån när de tycker att saker är fel, drar sig inte för att ha en avvikande åsikt och stå för den. Vilket iofs är bra, men då de är så unga har de ännu inte skaffat sig det hårda skinn jag har vilket gör att det svider när de får mothugg. Och de har ännu inte skolats i diplomatins ädla skola.

Så när de framför något så gör de det med en ganska stark besserwisser attityd, vilket inte är så klädsamt. Och det kan även vara provocerande i somliga lägen.

Trollfar och jag har även försökt fostra dem i moral och etik, på den nivå som är lämplig för deras ålder. Vilket även det gör att de hamnar i hetluften. De tar de svaga i försvar, de säger ifrån till de som agerar fel. Kort sagt, de bryr sig. Kanske alltför mycket, då de inte lärt sig känna av gränserna.

Jag tycker själv att det är hur svårt som helst att hitta den gränsen, att bry sig men inte lägga sig i. Att agera, men samtidigt veta när det är dags att backa undan. Att säga vad man tycker, men samtidigt tiga när stunden så kräver.

Och om jag tycker det är svårt, hur otroligt jobbigt måste det inte vara för mina barn?

Så vad gör jag? Kör på som hitintills och hoppas på att det ger sig, att de med styrning och hjälp kommer förfina sitt engagemang? Eller ska jag lägga locket på, få dem att bry sig mindre om andra och mer om sig själva? Skaffa tunnelseende och gå på devisen sköt Dig själv och skit i andra?

Jag vet inte. Har ingen som helst aning. Och just idag, lågtryck vilar över trollmor, så har jag absolut inget smart att komma med. Jag låter frågan ligga i luften och hoppas på att det med sömn, högtryck och lyckligare stunder även kommer ett svar.

Inga kommentarer: