onsdag, april 07, 2010

Lita inte på mig!

Tror det var för dryga 2 år sedan som maken och jag tog med oss Trollungarna på en dagskryssning halvvägs till vårt grannland i öster. Och jag vet att jag rapade ur mig en hel del om den resan samt att jag tror mig minnas att jag skrev något om aldrig mer......

Och så kommer då ett påsklov, med en hel drös med lediga dagar. I brist på stuga i fjällen, inga vänner i de norra trakterna som vi kan våldgästa och nada dineros för en resa till varmare nejder så blev det en långweekend på landet. Och så kom snön. Inte roligt. Klättrade en stund på väggarna, funderade en sväng på Kolmården med fick en smärre chock när jag insåg att den trippen skulle landa på minst 3500 kronor för 24 timmar! Så jäkla roligt är det inte att se delfiner eller rida på elefanter. Tycker inte jag iaf!

Då frågar de små trollen, med len röst och kärleksfull blick, om det inte var dags att ta den där resan med övernattning på båten som vi lovat. I ett svagt ögonblick surfar jag in på webben, hittar ett bra erbjudande med en hytt som jag tror att jag kan tillbringa en natt i utan att få total panik. Klick klick och så var det bokat med avresa 3 timmar senare.

Trollen packade stolt sina weekendväskor på hjul medan jag själv funderade på om de möjligtvis sålde lugnande receptfritt på båten. Jag vet att jag är en snobb, jag skyller det på min hädangågna mor, men jag har apsvårt för Finlandsfärjor och charterresor. Jag grejar inte överparfymerade damer med alkoholstinn andedräkt och glittriga kläder. Jag har även svårt för herrar med ölkagge som snubblar fram i korridorerna, blinkar med dreglande munnar och tror att de är guds gåva till kvinnorna.

Tonåringarna som är lite lätt påverkade och dressade upp till tänderna har jag inte lika svårt för. De prövar sig fram och är oftast ganska söta i mitt tycke. Pensionärerna är också oftast gulliga att titta på. Om man då inte stöter på de världsvana färjeproffsen, som har samma förbenade plats i baren / restaurangen / puben som alltid och där det finns en oskriven lag på att de har förtur i alla köer what so ever. För de gör denna resa sjuttioelva gånger per vecka och fan ta oss som inte fattar denna regel!!! Uppläxning är inte förnamnet, helst skall vi bindas vid skampålen och piskas med den niosvansade.

Men jag la band på mig, log sött (om nu jag kan det) och sa förlåt med vän stämma. Överlag skötte jag mig ordentligt. Nada sprit, minimum av cigaretter, inget svängande av de lurviga och i säng på rätt sida om midnatt. För att bli brutalt väckt av trollen klockan 05.30! Med 2 timmar kvar till frukost... huvva! Kan väl säga att denna dag var en mycket l å n g dag. Och denna gång lovar jag att jag ska INTE åka färja österut något mer i år iaf! Inte utan valium (var man nu kan få tag på det?).

Men Trollungarna var saliga. De skötte sig exemplariskt förutom fadäsen med den tidiga väckningen, sken som små solar och förkunnade saligt när vi klev i land; Mamma, det här var helt alldeles underbart. Kan vi åka på fredag igen?

Jag får trösta mig med att jag iaf inte har gjort dem björntjänsten att ge dem smak för det snobbiga livet och vara tacksam för att de uppskattar folkliga nöjen! (detta skrivet utan ironi, för det är fasiken inte lätt att vara snobb och inte ha täckning för det)

Inga kommentarer: