tisdag, oktober 03, 2006

Hjälplös, rådlös och maktlös!

De senaste dagarna har mellantrollet haft ont i huvudet och magen, hon vill absolut inte gå till skolan. Väl där så fungerar det, men det är små incidenter varje dag. Och hon blir på något sätt huvudperson även om hon inte bär skulden.

Idag pratade jag runt med lite olika personal i huset och fick höra "hon brukar ofta sitta ensam i trappen och vara ledsen", "de andra barnen skvallrar konstant på henne oavsett om hon gjort något fel eller inte". Och när jag kom för att hämta idag får jag direkt höra "mellantrollet gjorde något dumt på gymnastiken idag" från en kille som jag knappt vet vem det är. Då brann det till för mig och jag sa skarpt till honom "Det tycker inte jag att Du ska inte lägga Dig i, utan det är mellan mig, mellantrollet och fröken. Om någon skvallrade på Dig så fort Du gjorde något vore väl inte så roligt eller?".

Jag vet inte vad i helsicke som gått snett! Mellantrollet är normalt duktig i skolan, hon är ganska söt, lite filosofisk men samtidigt gillar hon bus. Klär sig kanske lite mer "tjejigt" då hon älskar kjolar, men i övrigt inte speciellt annorlunda. Jag är sådan att jag morsar alltid på de andra barnen, kramas med de som vill och "ser" alla kidsen. Kanske det är därför de "rapporterar" till mig?

Men hur kul är det att vara 7 år och gå till skolan när:
- bästisen från förra året har ratat henne, på hennes mammas begäran då hon anser att hon är för ung för bästisar (pucko!)
- bästisen från förra året konstant ägnar sig åt att försöka spela ut henne mot de andra kompisarna med små, sublima medel som "vi leker att vi solar, men Du är så vit så Du får stå i glasskiosken"
- alla i klassen "rapporterar" minsta steg hon tar för lärare och mig, ofta med hög och ljudlig röst så att alla andra hör

Den tidigare bästisens mamma har förstått att hennes dotter inte är helt oskyldig, men hur i helsicke säger man till en förälder att dess barn är manipulativt? Mamman har ett handikapp vilket gör att dottern alltid fått ta ett stort ansvar hemma och blivit lite lillgammal. Det har hon tagit med sig till skolan och agerar ordningspolis. Eftersom mellantrollet inte lyder henne så blir hon "straffad", och eftersom den här tjejen är den "ledande" i klassen hakar de andra på. Mellantrollet känner sig då utsatt och reagerar självfallet, tyvärr ofta med att tappa humöret och ibland även med fysiska tillgrepp. Det är inte okej, men jag förstår att hon reagerar.

Läraren är iofs bra, men nu är en i personalen långtidssjukskriven och den andre utbränd. Kanon! Vikarien som de fått är 20 år.... Jag har haft en dialog med den tidigare bästisens mamma, men hon vill inte riktigt ta det till sig. Hon anser att det är bra att hennes dotter säger ifrån när det är fel - visst, men man kan göra det på olika sätt och man kan inte rapportera allt! Känner att det är en svår balansgång att gå i dialogen med henne, hon har även fått ganska mycket "pisk" från läraren ang dotterns styrande&ställande. Dock ställer hon inte det i relation till vår dotter.

Imorgon ska trollfar och jag ha ett möte med läraren - något måste de göra för att mota Olle i grind. Att vara sju år och gå i första klass ska vara roligt, spännande och lärorikt. Inte obehagligt och tråkigt!

10 kommentarer:

Bloggblad sa...

Om läraren inte orkar/klarar det, kom ihåg att rektor enligt lag har skyldighet att hålla skolan fri från mobbning. Det finns alltid kurator el.skolsköterska också.

Vi på Kantarellen sa...

Jag blir alldeles skakis när jag läser detta.

Dräm till med storsläggan på en gång, annars kommer det bara att mjäkas ända tills din dotter bryter ihop eller får men för livet.

Jag vet precis hur du har det!

Humlan sa...

Jag hoppas verkligen att ni lyckas vända detta, Nu!

Cornelia sa...

Du gör rätt!

Anonym sa...

Blir så ledsen när jag läser det här. Men du gör rätt. Byta skola? dum fråga... jag har inget erfarenhet av det här. skickar stykedroppar till dig.

The Female Dinousaur sa...

Rara, söta Mellantrollet! Och rara, söta Trollmor! Jag vet inte vad jag ska säga, bara att jag verkligen, verkligen känner med dig. Att stå utanför och se sitt barn lida är vidrigt. Fortsätt bara vara en trygg Trollmors-hamn att komma hem till, tala med henne och med folket runt omkring. Hoppas verkligen att allt löser sig. Tänker på er!

Anonym sa...

Enligt lag är kränkande behandling förbjudet och skolan(huvudman) är skyldig att utreda och åtgårda. Detta gäller om barnet/eleven känner sig kränkt. Ta kontakt med rektor. Fråga vad skolan gör för att förbättra situationen. Vad finns det för elevhälsa på skolan? Stå på er. Mellantrollet har rätt att känna sig trygg i skolan och må bra.
Du är en fantastisk förälder. Mellantrollet har tur som har en mamma som strider för hennes bästa.
Just detta med ordningspoliser i klassen kan vara bekymmersamt.
När min dotter gick på lågstadiet vad de 28 st i klassen. många av dem pratiga och stökiga. Samt flertalet små "ordningsmän", däribland min dotter, som rapporterade vad all andra gjorde. Så fröken myntade uttrycket "sköt dig själv och skit i andra" ,när det gällde vad man gjorde och inte gjorde i skolan. Just för att få bort skvallret. Det funkade faktiskt riktigt bra.
kram på er

Bambi sa...

Om Ni inte får det att fungera snabbt, byt skola! Stackars lilla gumman!

Anonym sa...

*skickar en jättekram till mellantrollet!*

jag hoppas att allting ordnar sig!

Batbut sa...

Tack alla ni för bra tips, råd och stöd! Jag kommer vara som en igel, en nagel i ögat på dem och jag kommer ALDRIG någonsin ge mig! För mina barn kan jag strida tills fan tar mig!