lördag, juni 28, 2008

Veckans värsta!

I Stockholm har vi som tradition att under sommartid börja med så många vägarbeten som möjligt i innerstan. Och helst koncenteras dessa till de mest trafikerade gatorna. Allt för nöjes skull. Av denna enkla anledning åker jag så gott som alltid kommunalt innanför tullarna, men häromdagen var bilen nödvändig. På vägen hem var det tvärstopp. Jag hade kunnat krypa baklänges hem, ringt alla nummer i telefonkatalogen och ändå haft tid över om man jämför med min bilfärd. På 35 minuter lyckades jag ta mig 120 meter! Kul i jul.

Hur som, det finns vissa traffikanter som inte blir lika hårt påverkade av trafiken - och det är de som färdas på 2 hjul. I de här lägena unnar jag dem all framgång och är en smula avundsjuk på hur smidigt de kan ta sig fram. Däremot blir jag fasiken topp tunnor rasande när de åsidosätter alla existerande regler och kör med totalt dödsförakt. När de sedan hamnar i farozonen skyller de allt på omgivningen och inser inte själv att det är deras eget kamikazeliknande körsätt som orsakat problemet! Jubelidioter!

Jag kör sakta, sakta på en fullproppad gata. Ligger något närmre trottoaren än bilen framför, men ändå med ca 1,5 meters marginal. Det går i snigelfart, jag kör rakt fram och håller koll i bakspegeln och till vänster där cyklarna svisschar förbi. Då dunkar det till i biltaket!

Kollar förvånat till höger där en liten mes iför lekdress i spandex och med störtkruka modell "potensbesvär" vrålar ilsket och hytter med näven! Mesen kör alltså om mig på insidan och blir förbannad för att han anser att jag ligger för nära trottoarkanten. Ursäkta mig, jag trodde att vi för säkerhetens skull hade trafikregler och att omkörning skall ske på UTSIDAN.

Tror ni jag blev arg? Typ en del. En hel del! Den här lilla mesen tog klart priset, och då hade jag ändå råkat ut för mopedister som genat in tvärt framför bilen för de hittade en liten lucka, Östermalmstanter som hytte med näven för att jag per automatik inte gav dem det företräde som de anser att deras börd berättigar dem till. För att inte tala om de cyklister och gångtrafikanter som zick zackade sig fram på gatorna, trots att de till sitt förfogande har både cykelbanor och trottoarer.

Vad är det för fel på folk som inte fattar att bilar är stora och hårda, potentiella dödsmaskiner? Och att vi bilister, hur försiktigt vi än kör, inte kan titta till höger-vänster och rakt fram SAMTIDIGT. Och att även en bil som kör i 10 km kan vara farlig!

Inga kommentarer: