lördag, juni 30, 2007

Gräsänka

Igår påbörjade trollfar sin semester och jag såg fram emot att få lite vuxensällskap. Hade den naiva förhoppningen om att småtrollen skulle sova tidigt och att vi skulle avsluta kvällen med ett glas vin & samkväm. Men icke!

Först och främst är småtrollen totalt uppspelta över trollfars närvaro. De är som påtända duraceellkaniner fulltankade med högoktanigt rymdbrännsle. Och sedan deklarerar trollfar att han tänker överge mig för kvällen. Gräsänka igen! Och det i både bildlig och bokstavlig bemärkelse. För trollfar med tillhörande trollbarn ska tälta. På gräsmattan visserligen, men ändock.

Klockan 21 inträder de i den kupolliknande skapelsen som tronar ute på gräset. Därefter vidtar en viss traffik då det ska nattkissas, drickas vatten, hämtas kuddar och annat. 22 infaller äntligen ett visst lugn, jag tar med mig Val Mr Dermid och kryper till kojs. Klockan hinner rinna iväg hela 60 minuter innan första manfallet inträffar, mellantrollet kommer uppkrypandes i sängen då myggen blev henne övermäktiga. Vid midnatt sänker sig lugnet och hela Trollskogen vilar tryggt i John Blunds famn. Fram till vargtimmen, då lilltrollet vaknar och fryser varpå tältet lämnas åt sitt öde. Hela trollfamiljen återigen samlat under samma tak för några timmars sömn innan dagsljuset obarmhärtigt kastar oss ut i en ny dag.

Fördelen med nattens äventyr är att lilltrollens tjat om att sova i tält förhoppningsvis tar slut här och nu!

Avslutningsvis så undrar jag över en sak, gräsänka. Varför det för? Var det för att maken skulle ut på gröngräs som gjorde att det blev så? Eller har det med pengar att göra, maken lämnade kvinnan för att ge sig iväg och tjäna kosing (=gräs)? Eller har det med missbruk att göra, mannen lämnar kvinnan för att ge sig iväg för att röka gräs? Eller är det helt enkelt en förkortning, gräslig änka = gräsänka? Frågor, frågor, frågor och inga svar.... Hela livet är ett stort frågetecken

6 kommentarer:

Anonym sa...

Gräslig-änka-alternativet tror jag på ;-)
När jag är gräsänka är det dock för att mannen vistas på gräsytor spelandes golf

Rexxie sa...

Ahhh, en utmaning!

Enligt SAOB så syftar möjligen ordet ursprungligen på en flicka som förförts ute i det fria (i gräset) och sedan övergivits.

Nordisk familjebok tycker däremot att ordets ursprung är den gamla seden att en vanärad kvinna måste bära en krans av halm eller gräs.

Lite intressant är det att SAOB's förklaring stämmer överens med de engelskspråkiga förklaringarna till grass widow, dvs utomhusaktiviteter i det gröna; medan Nordisk familjeboks förklaring stämmer överens med tyskarnas förklaring till strohwitwer, dvs att man hade en gräskrans när man gifte om sig.

I alla fall så torde vi aldrig få ett riktigt bra svar; i engelskan används ordet redan 1528 och den ursprungliga betydelsen torde därför vara borta!

Humlan sa...

Efter Rexxies utläggning så är det ju inte mycket att gissa på..
Det finns en trygghet i att tälta på tomten (framförallt första gången man ska tälta utan vuxen!), trygghet, bekvämlighet och service finns nära.

... sa...

Jag som hade den otroligt logiska (tyckte jag) förklaringen...att mannen skulle ut å skörda/slå gräs och gud vet vad de gör på åkern, och då fick gumman snyggt stanna hemma å vara "gräsänka".

Hmpf!

Rexxie va. Hmpf! ;-)

The Female Dinousaur sa...

Hahaha! Jag tyckte den där missbruksteorin var rätt rolig... Men det kanske är gräsänkan som röker på, för att fira (alternativt döva sin sorg) att karln är borta...

Batbut sa...

Christina, den där tänkte jag inte ens på efter som jag mer eller mindre tvingat maken att sluta golfa....
Biggis, jag tyckte också den var lite fin
Rexxie, nu är jag avsevärt kunnigare än tidigare. Tack för hjälpen!
Humlan, att tälta är under min kapacitet. Jag skulle aldrig komma upp
Kimmi, Din förklaring var också ganska logisk