torsdag, juni 19, 2008

Veckans strike No 2

Jag upphör aldrig att förvåna mig över hur inkompetenta många svenska företag är. Hur otroligt dålig insikt de har i begreppet marknadsföring, pr och dylikt. Att de inte alltid inser att alla anställda är deras budbärare, deras levande reklampelare. Oavsett vilken position i företaget man har.

För många år sedan vara det en chaufför på ett stort företag som "snodde" pumpen på en bensinstation från en herre. Och det var inte så snyggt gjort. Och som salt i såret så skulle nämnda herre måndagen efter skriva på ett kontrakt med nämnda företag. Vilket han aldrig gjorde pga ovan nämnda incident. Han valde deras konkurrenter istället. Precis som jag skulle gjort.

I min vänskapskrets finns det ett antal vänner som kontinuerligt söker nya jobb. Och det är förvånande hur nonchalant företagen behandlar de sökande. Hur svårt är det att med ett enkelt brev eller mail bekräfta att de mottagit ansökan? Och hur svårt är det att höra av sig med besked, oavsett om de fått jobbet eller inte? Tänker de inte på att den sökande faktiskt är en potentiell kund?

En av de mer idiotiska sakerna jag stött på hände i veckan. Ett stort svenskt företag skickar ut ett påminnelsebrev, där man avslutar med att konstatera att man som kund inte har skött sig och att man kommer få x antal kronor i böter p g a detta slarv.

I egenskap som konsult har jag stött på detta företag hos flertalet av mina kunder. Första gången jag fick det blev jag lite konfunderad, kunde inte riktigt komma ihåg att jag missat men eftersom det är en ganska bagatellartad historia hade jag ingen dokumentation. Hos företag nummer 2 började jag fundera än mer. Mycket mysko. Det hela verkar vara ett administrativt problem. Kanske deras hemsida skulle upplysa mig, men icke.
.
Däremot hittar jag adressen till kundtjänst, som får ett vänligt formulerat brev. Till ingen nytta, för det tog några sekunder innan jag fick ett autoreply som säger "pga högtryck läser vi inte mail för närvarande...". Kanon! Inte. Så istället ringer jag deras kundtjänst. Det tutar upptaget. I timmar. Kommer sedan fram och får nummer 104 i telefonkön. Det tar närmare 1 timme. Väl där pratar jag med en livs levande person och förklarar problematiken. Får ett spydigt och snudd på otrevligt bemötande till svar, som går ut på att jag har gjort fel. Och eftersom jag inte kan bevisa annorlunda så är det bevisligen inte deras problem!

Kommer ut till kund nummer 3 där jag möts av samma brev och nu blir jag fly förbannad. Här har jag av någon outgrundlig anledning sparat dokumentationen som bevisar att jag gjort vad jag skulle. I god tid. Så jag mailar kundtjänst. Får samma mail tillbaka, de hinner inte läsa mail. Nehej, okej då ringer jag. Och det tutar upptaget. Efter några försök tröttnar jag och ringer till växeln, där jag för en vänlig dam förklarar problematiken.

Hon tar mitt namn och nummer, efter ca 1 timmer en ytterst trevlig herre upp. Jag drar min story och då säger han "Vi har ett systemfel som har gjort att stor del av inmatad data har försvunnit, och då har denna påminnelse gått ut". Men självklart skulle alla de påminnelseavgifter som mina kunder debiterats bli strukna, nemas problemas.

Hur jäkla dåligt är inte det? De har alltså gjort fel, men skickar ut ett brev som antyder att det är kunden som gjort missen. Till råga på allt tar de betalt för det!! Eftersom förseningsavgiften är 1000:- är det förmodligen en stor drös kunder som inte orkar rota i det hela utan gör om sin rapportering och sväljer avgiften. Snacka om ett innovativt sätt att tjäna pengar på. Men klart oetiskt tycker jag. Och detta av ett mycket stort svenskt företag. I vilket jag aldrig någonsin kommer bli kund. Och aldrig någonsin rekommendera mina kunder att bli det heller.

Nu måste jag säga att damen i växlen och även herren som ringde agerade snyggt. Men inte ens deras proffsiga bemötande kan rädda företagets rykte i mina ögon.

Ett dåligt rykte sprider sig snabbare och till fler än vad ett positivt sådant gör. Och den här story kommer jag prata vitt och brett om. Länge.....

7 kommentarer:

Pagana sa...

Hej Batbut,

Detta skulle få en mer kännbar effekt om du namngav företagen.
Tack för en läsvärd blogg.
J.

Tankevågor sa...

Men vilket sätt!!!Dessutom ta 1000 kr för sitt misstag....undrar hur många som betalt in det för att de inte orkar rota i det.

Nu blir man förstås nyfiken på vilket företag det gäller....

Anonym sa...

sånt händer lite för ofta, nonchalans, konstigt att man inte kan svara ens ett enkelt mejl.

Vi fick nyss Inkassobrev från Energiverket, efter ett par veckors försening... Mitt slarv, men företaget tjänare några hundra på det.

Batbut sa...

Hej Moonshimmer, visst skulle det det. Hade en viss fundering på att hänga ut dem, men jag fegar lite....:-) Tack för komplimangen och välkommen hit!
Londongirl, visst är det horribelt. Kan väl säga att det har en stark anknytning till förskringar....
Hannele, visst är är det irriterande. Och nonchalant. Kan de inte svara på mail - stäng av mailen! Men se för fasiken till att utöka kundtjänsten så att man slipper sitta timmar i kö

Tankevågor sa...

Battis! Jag har en jättemysko grej som vi varit med om vad det gäller försäkringar (alldeles färsk och handlar om vår båtförsäkring) Kan inte annat än kalla det för försök till något sorts bedrägeri från ett visst bolag. Borde rota i det men vet inte om vi orkar just nu.

Anonym sa...

Tycker definitivt att du ska "outa" företaget! På'rom bara! Fast jag förstår din tvekan, definitivt. Jag outade ett företag oseriöst företag i bloggen en gång och det slutade med att jag fick ett hotfullt mail från en advokat...

Batbut sa...

L-girl, give it to me! Jag är megabra på såna saker

Biggis, jo kanske det kanske... ska fundera lite