torsdag, juli 24, 2008

Orka bry sig...

Jag är imponerad av människor som brinner för något. Som har ork och kraft att höja sin röst, som orkar bry sig och vänder på stenar för att få fram fakta. Det finns säkert en hel drös av dem, själv är jag dock bara regelbunden läsare av den skånske polacken och den svartklädde dalmasen. Fast det är inte så bara.

Jag önskar att jag hade det drivet, att jag orkade engagera mig för det är så otroligt mycket jag tycker är snett. Och väldigt mycket som med små enkla medel skulle kunna ordnas till. Jag har tidigare varit väldigt fokuserad på barnens värld, vilket jag iofs fortfarande är. Jag tycker det är helt snett när vårt samhälle ser ut som så att barn måste vara på fritids från tidigare ottan till sena kvällen, när de inte kan få mer än 2-3 veckors sommarlov för familjens ekonomi inte tillåter det. När barn far illa för vuxenvärlden inte kan/vill/orkar se dem. Och en hel massa annat.

Jag är just nu väldigt insnöad på äldrevården, då min far en av deras "kunder". Med personal som sliter som fasiken, i ett underbetalt arbete och där de konstant lider av tidsbrist. Där arbetstiden är upplagd så att de knappt hinner med att prata med dem de är satta att ta hand om. Där man ringer en jourläkare klockan 17.00 som inte har tid att bry sig om en äldre man med akut dödsångest, för det är ingen sjukdom. Nej, det vet väl jag med men det är fan så jobbigt att vara i den sitsen. Ett enkelt telefonsamtal till ett apotek hade löst problemet..... Tack och lov för en smart och förstående läkare på vårdcentralen som dagen därpå löste det hela med 1 minut framför datorn!

Eller psykvården som det så felaktigt kallas. Där man låser in farliga brottslingar med diagnostiserade psykiska problem tillsammans med självmordskanditater, tonåringa med psykoser och människor med djupa depressioner m. fl. Vad i hela fridens namn kan man uppnå med det? Det är fasiken som att amputera alla som har ont i foten, oavsett om det beror på en stukning, nageltrång eller något annat.

Om jag inte är helt ute och cyklar så kostar kriminalvården betydligt mer per vårdtagare, i tillsyn, mat, lokal osv än vad våra skolbarn och äldre gör. Och ändå är det förhållandevis få som blir rehabiliterade. Kan det vara vettigt? Rent spontant känns det som om det är något major fel någonstans.... Helt fucked up anser jag att det är.


Jag har en gång i ett annat forum tagit upp samma sak och jag höll på att bli lynchad! För där var den allmänna åsikten att det var synd om brottslingarna. Och visst, somliga är det säkert synd om men jag anser lik förbannat att äldrevården och barnomsorgen självklart skall få kosta mer per person än kriminalvården! Jag vet att när Trollfar jobbade inom densamma som var det ett jävla liv om att de intagna inte fick mer än 1 timmas promenad om dagen. Jag kan lova att majoriteten av de som bor på äldreboende skulle jubla av glädje om de kunde få 1 timmas ledsagad promenad per dag!

Nej, nu blir jag så jävla arg att jag tenderar att bli långrandig. Och det ska ni slippa.... Så ni som vill lyncha mig nu, go ahead. Det kommer dock inte ändra min ståndpunkt:

Äldre och barn är berättigade till en sjujävla massa med mer omsorg än de kriminella!

Tack och godnatt Sweden, where ever you are

7 kommentarer:

Rödsippan sa...

Du har helt rätt, Batbut! När jag jobbade på äldreboendet så hade man väldigt svårt att följa sin policy vilken bl.a. sa att de boende skulle få komma ut i friska luften regelbundet. Och visst, en gång om året - på midsommar - kan kanske räknas som regelbundet... Det här beror självklart på att det inte finns nog med personal. Jag tror (vet!) att politikerna menar på att de anhöriga ska vara den engagerade parten och sköta om sånt. Men om anhöriga har ett liv då? Då är det svårt...

Mildamakter sa...

Du har helt rätt!

Snurran sa...

Näe, det kan ju tillomed tänkas att om skola, barnomsorg och annat fungerade bättre så kanske det inte fanns så många kriminella att "vårda"..?

Mette sa...

Jag skulle också vilja brinna riktigt ordentligt! Så nu tar jag tändaren och tuttar på.

Nej men jag skulle vilja brinna för nå´t jäkla vettigt.

Inte för hur Michael Jackson ser ut.

Jag har brunnit för grejer. Men just nu överlever jag bara liksom.

Ytligt och fint. Precis så som man ska va. Enligt nå´n. Nå´n som vill sälja nå´t till mig .... typ.

Hahahaha, det där låter helflummigt allt ju. Men jag skiter i att radera.

Batbut sa...

Tackar för era instämmande kommentarer. Ännu ingen som velat hänga mig :-)

Mette, flummig ja men av ngn underlig anledning så förstår jag ändå :-)

londongirl sa...

Ja du har så rätt!
Själsliga amputeringar....
Det är tyvärr inte så allmänt känt hur det kan se ut på en avdelning på psyket....
Något att skriva en hel bok om.

Batbut sa...

L-girl, ska vi? Isolerar oss en månad på ön så lär vi nog få ihop en bra bok om Sverige idag, för de gamla-små och/eller sjuka