lördag, augusti 02, 2008

Family pride

Vi har som tradition att varje år kolla den avslutande festivalen, så även i år. Tappert härdade vi ut, trots spöregn och inte ett helt angenämnt väder.

I år blev jag lite besviken. Inte på vädret, men själva paraden. När det hela startade kändes det genomtänkt, det flöt på bra och jag blev glad när jag såg det. Rycktes med av känslan, musiken och stämningen. Det har avtagit mer och mer för varje år.

Det blir fler och fler deltagare, självklart är det svårt att hålla ihop det och få det riktiga flytet. Däremot borde det inte behöva bli flera minuters långa pauser mellan deltagarna. Först kommer en bil med fullt ös, handklappningar och jubel. Och så tyst. Inget händer på flera långa minuter. Sedan kommer nästa bil, med en helt annan låt. Fullt ös följt av total tystnad. Och så höll det på.

Det verkar vara väldigt många "wannabies" som hakar på, går med för att få en anledning att tjoa och skrika, samt att alkoholförtäringen verkar ha ökat markant. Inte helt charmigt. Vilket inte heller de åskådare (oftast vuxna, och företrädesvis tjejer) som helt utan hänsyn till de små barn som kantar gatorna för att se, ställer sig längst fram och totalt skymmer sikten. Det gillar jag inte heller. Inte ett endaste dugg.

Sedan kan jag känna att det blir lite mysko när det först brakar loss med en medryckande sambaorkester som sedan följs av ett statement mot förföljelsen av homosexuella i Iran. Självklart ska båda vara med, absolut. Som det var idag så försvann de tunga, viktiga budskapen mitt i stojet vilket var synd på en sån viktig fråga.

Andemeningen bland de budskap som kom fram var att alla är lika och ska behandlas så. Fast inte riktigt tydligen.... För först kom vitklädd vårdpersonal i form av sköterskor och biträden, gåendes. Efter en liten stund följdes de av läkare. Som åkte bil. Varför kunde inte de gå tillsammans? De är väl vårdpersonal allihop eller?

Utan att fastna i ett långt resonemang om homosexualitet så kan jag bara framföra lilltrollets mycket klockrena analys;

Lilltrollet: Mamma, vad är homosexuell?
Trollmor: Det är när killar tycker om andra killar och tjejer tycker om andra tjejer

Lilltrollet: Mamma, är Du homosexuell?
Trollmor: Nej gumman, det är jag inte
Lilltrollet: Men egentligen borde Du vara det
Trollmor: Jaså, varför det?
Lilltrollet: För Du tycker om alla, utan att bry Dig om om de är tjejer eller killar!


Tänk om livet vore så enkelt! Och ja, jag medger att min förklaring till Lilltrollet var lite bristfällig men det var klart anpassad till hennes unga år-

Inga kommentarer: