tisdag, augusti 19, 2008

Handsken är kastad!

eller kanske boken. Hur som, Åsiktskanonen vill veta mina litterära preferenser och vem är jag till att förneka hennes längtan ett svar.

Vilken bok läste du senast? Vargtimmen, Denise Mina
Vilken bok läser du nu? Älskad, Joyce Carol Oates.
Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla? Manliga tror jag nog, fast det är ganska jämt skägg
När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker “nu har jag kommit en fjärdedel”, “en tredjedel”, “hurra! hälften!” osv? Nopi, jag plöjer ganska snabbt och friskt. Rycks med i storyn och så är jag lost. Blir oftast förvånad över hur sidorna bara "försvann"

Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Har mina favoriter som jag har svårt att motstå. Sedan blir det en del spontanpockets och då läser jag alltid första sidan för att se om den griper tag i mig. Ibland behöver jag ngn riktigt lättläst och då blir det chiclit varianten. Fast den är oftast glömd i samma sekund när jag läst sista raden...
När blir en bok för lång? När den inte fastnar, inte ger mig ett dugg eller när de blir för pretto. Har ambitiöst försökt läsa Nobelpristagare genom åren och jag måste säga att de flesta av dessa är klart för långa. Iaf för mig....
Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska? Nej tack. Även om jag klarar engelskan så är böcker för mig en total avkoppling, jag vill fokusera på storyn och då tycker jag att det är lättare med svenskan.
Vilken bok blev du senast berörd/inspirerad av? Här fanns det ett svar som jag inte alls vet vad det kom ifrån... inte från mig iaf! Tror att den senaste jag blev berörd av är "Tisdagar med Morris". Av någon mystiskt anledning ringer det alltid i huvudet "Barn 312" när jag ser en sån här fråga.... :-)
Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp? Även här missade jag att svara utan körde enkom "klipp och klistra varianten". Jag måste ärligen medge att jag har svårt att lägga undan en bok även om den är dötrist. Förmodligen den resultatsinriktade delen av mig som "vill göra färdigt" så ofta plöjer jag även de trista böckerna till slut
Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls? Deckare är klart överrepresenterade... och så finns det en del romaner, både klassiska och av klassisk model. En del biografier och memoarer går säkert att rota fram. Vad man absolut inte hittar är faktaböcker eller science fiction
Rekommendera 5 författare: Ian Rankin, Jo Nessbo, Harlan Coben, Mark Billingham, Peter Robins
(och Joyce Carol Oates, Marian Keyes, Michael Connelly m fl)

Utmanar skall man också tydligen. Så då slår vi till med följande gäng (visst räcker det med fyrtal?):
Londongirl
Mossfolk
Milda Makter
Ingela

8 kommentarer:

mossfolk sa...

Kul med utmaning!
Och bra med boktips, kanske är idag dagen då jag ska prova mitt alldeles nya lånekort :)

The Female Dinousaur sa...

Joyce Carol Oates är fantastisk! Den du läser nu är så fin.

... sa...

Tacksam över att det inte var mig du kastade hahaha...
Bokutmaningen fick mig faktiskt att marschera till bibblan för att be dem trolla fram en av Patricia Cornwells nya. Så även om jag ibland svär över dessa förbaskade utmaningar så är de även av godo - ibland.
Hoppas att allt är bra med dig och de små.
Kramen.

... sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Jag har tagit upp handsken... ;)Det är verkligen spännande att se vad andra läser. Detta renderade en granskning av egna hyllorna minsann..

Batbut sa...

Mossfolk, både lärorik och rolig *S*
Biggis, en riktigt bra än :-)
Kimmi, det finns 2 hinder för att kasta Dig: 1. Du bor för långt bort, 2. Du är en alldeles för bra vän (även om ordningen skulle vara tvärsom)
Ingela, be my guest! Man kan få många bra tips

Tankevågor sa...

Oj vad kul men vet inte om jag hinner just nu....är ju inne i mitt "börja-jobba-flow"
Jag får lägga den här utmaningen på väntelistan ett tag tror jag.

Klimakteriehäxan sa...

Ha, här har du en till som SLUKADE Barn 312 när det begav sig! Faktum är att jag dristade mig till att läsa om den för några år sedan, och den var inte så pjåkig nu heller (jag ville ju gilla den fortf)