måndag, juni 05, 2006

An old fashion girl

Jag tycker det pratas väldigt mycket om vilka rättigheter vi har, men otroligt lite om att vi faktiskt också har skyldigheter. Den diskussionen hör jag ganska ofta bland ungdomar. Och visst är det klart att de har rättigheter, men också skyldigheter. Det brukar de sällan tala om av någon outgrundlig anledning.

Kanske jag är gammalmodig och bakåtsträvande, men i min värld så uppfyller man först sina förpliktelser innan man börjar gasta om sina rättigheter. Lite som att man först jobbar - sedan får man sin lön. Vilken arbetsgivare skulle först betala ut lönen och sedan hoppas på att få jobbet gjort? Absolut inte jag iaf. Skulle ni?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Batbut for president!

Unknown sa...

vilka skyldigheter fick vi redan i moderlivet??

imga.det finns bara detta att sörja för svagare annars dör släktet. övrigt bestå av mest skuldtripper som hålls istället för kärlek och hyllas som sådan.Tvångshelger med ingen man kännedr men släkt.eller binda med skuld i rädsla att ensam bli.Ensam är bättre.

Vilka skyldiger??
är vi skyldiga päronen månne.för vadå.de trixade mju hit oss och vi är BEROENDE av vuxnas oegenytta i åratal.Ska det sedamn betalas tillbaka medelst middagar och karriär trams "pappas pojke!"etc
nix,no,nein,rufus stern refus.
skuld och kärlek har inget att göra med varandra.skuld synd och skam är oxo främlingar om det reds ut aningen.

rätten att va ung å dum har de ju,skyldighaten att va ung å dum kanske.rena balanser är ok.Allt är vikter och balans,

jimjimblund

http://jimjimblund-snicksnack.blogspot.com/

Batbut sa...

jimjimblund, kul att Du hittat hit. För att vi ska få ett fungerande samhälle måste alla hjälpa till. Genom att ta ansvar, inte nödvändigtvis för sina föräldrar, men för sina handlingar. Och med skyldigheter menar jag att för att få ngt måste man ge/satsa något. Man kan inte sitta på sin bak och hoppas på att saker ska ramla ned i knät.

Visionary soul sa...

Batbut, jag håller helt med dig. Naturligtvis betalar man inte ut lön till en som inte ens verkar ha tänkt göra jobbet. Tror att skillnaderna i värdering när det gäller just detta med "rättigheter kontra skyldigheter" till stor del ligger i åldern, tyvärr... ;-) Utan barn, hyra, klädkonto, bilkonto osv är det kanske svårt att se varför man ska behöva ta något ansvar. När man har dessa kostnader, några år senare i livet, blir det kanske mer uppenbart att det inte är lönt att försöka slippa... ;-)

Å andra sidan håller jag också med jimjim, ur den aspekten att jag tror att det oftast är föräldrarna som är de första med att ställa krav, och relationen till föräldrarna i någon mån brukar präglas av skuld. Jag tycker inte att man är skyldig att älska sina föräldrar, men man är skyldig att behandla andra med samma respekt som man själv kräver och det innefattar föräldrarna.

Kanske är det en fråga som ligger i tiden lite också...? De unga idag får bara höra om hur kört det är för dem att komma in på arbetsmarknaden eller universitetet, så varför ska de anstränga sig för att försöka ta ansvar för något som "samhället" ändå inte låter dem delta i...? Och så tror jag att alla "frihetsivrande", curlande föräldrar är lite skyldiga till att ha fostrat dessa unga att inte behöva ta något ansvar... ;-)

Anonym sa...

Oh, snälla Battis.
Kaaan du inte prata med våran trettonåring... ;)

Bloggblad sa...

Klart att vi har skyldigheter mot varandra. Och det är lika bra att lära barn det från början. Ett samhälle består av relationer.

Jag träffar ideligen på ungdomar som inte tycker sig ha några skyldigheter "Kan väl inte rå för att jag blivit född".

Det räcker att se ett par program av Nannyjouren så vet vi vad som händer om man ger barn total frihet, dvs inte lär dem att det finns skyldigheter.

Alla vet att man inte ska skaffa sig en schäfer om man inte kan fostra den, både lära och ge beröm... men barn...

MB sa...

ínstmer totalt....tycker du är klokt klok ;-))

Batbut sa...

Myra, skicka en biljett så kommer jag *S*
Alex, tackar och bugar
Bloggis, vi tycker lika! Skönt

Anonym sa...

Your are Nice. And so is your site! Maybe you need some more pictures. Will return in the near future.
»