lördag, januari 17, 2009

Skärp er brudar!

Jag brukar hålla mig undan från de s k "stora" bloggarna, dels för att jag inte hör hemma i deras flashiga liv och dels för att jag har svårt att ta till mig den ytlighet de förespråkar genom sina inlägg&sin livsstil. Visst händer det ibland att jag tar mig en titt av ren nyfikenhet. Det är som med skvallertidningar, man bläddrar i dem hos frissan men glömmer dem i samma stund man lagt dem åt sidan.

Men på en otroligt lång och krånglig väg så fick jag upp ögonen för den "bloggkrig" som nu pågår mellan Blondinbella, Katrina Z och Carolina Gynning. Om jag förstod det hela rätt handlar det om kroppsideal, size 0 och hela den löjliga skiten. Jag orkade inte ens läsa igenom allt men några ord stack ut som "förebild för unga kvinnor" och liknande. Vem som gjort vad, vem som var "offer" och vem som var "hjälte"har jag ingen aning om.

Rent ut sagt så skiter jag i vilket. För i mina ögon är ingen av dessa tjejer någon förebild för någon då de förespråkar en självupptagen, självcentrerad livsstil. Jag har aldrig hört eller sett någon av dem använda sin starka lyskraft, sina talanger eller sin "gå på" anda till att hjälpa de som behöver! Tvärs om verkar de fått total hybris.

Jag tycker det är skithäftigt med människor som når framgång, med tjejer som tar för sig och törs sticka ut, när de kan tjäna pengar på det. Absolut. Men efter ett tag så krävs det något mer. Respekt och ödmjukhet som jag skrev om i ett tidigare inlägg.

Kanske en dos empati? Engagemang för sådant som är viktigt? Just nu i denna sekund SVÄLTER barn världen över. Just nu i denna sekund blir barn MÖRDADE i kriget Israel/Palestina. Just nu blir barn SEXUELLT UTNYTTJADE. Just nu blir barn MISSHANDLADE i sina hem. Listan av hemskheter går att göra hur lång som helst.

Nu menar inte jag att ni ska klä er i säck och aska, sluta med ert flärdfulla liv och donera alla era pengar till välgörenhet (det kanske ni redan gör, vad vet jag). Det är absolut inte så. Däremot skulle det vara otroligt befriande och hoppfullt att se er skriva om något annat än ert liv, ert utseende osv. Jo, jag vet - det är därför ni har så många läsare. Fine, fortsätt men ta gärna ett liten bit av ert ansvar som förebilder och använd det till något annat än att uppmuntra era läsare till att bara bry sig om sig själva och sitt utseende. Är det för mycket begärt?

Jag vet att det är naivt av mig att tro att min önskan skulle göra någon skillnad. Tror inte ens att nämnda damer kommer att läsa det. Men för min egen skull var jag tvungen att skriva det. Inte för att jag når så många unga tjejer med den här bloggen. Men genom mina döttrar gör jag det, och jag gör vad jag kan för att stärka dem att "ta ingen skit" för att använda Grynets ord. Men jag lägger fokus på vad de kan och hur de är som människor.

På insidan. På det som räknas. Eller borde räknas iaf.

3 kommentarer:

Kimmi sa...

Bra rutet!

londongirl sa...

SÅ BRA SKRIVET!!!!
Önskar att man kunde få bara hälften av dessa tjejers läsare att titta in här och få i sig det här inlägget!

Batbut sa...

Tack Kimmi, synd att det inte hörs bara
L-girl, tackar. Tvångsrekrytering månne?