fredag, juli 29, 2005

Är någon förvånad?

Skulle klista in en bra bild, men misslyckades så jag testar att länka istället.

Vad det handlar om är det sänkta skadeståndet till den unga tjejen som blev våldtagen och fick se sin mamma mördas. Men tyvärr, jag är inte förvånad. Att kränka barn i dagens samhälle är inte belagt med speciellt hårda straff.

Överhuvudtaget saknas moraliskt tänkande gällande brottsoffer, man stirrar stint i vad lagboken säger och sunt förnuft har ingen bevisvärde. Visst är det en jäkla svår balansgång, för samtidigt vill vi inte att oskyldiga ska kunna dömas p g a godtycklighet.

Överlag tycker jag att lagen om våldtäkt och övergrepp är alldeles för mesig. Sexuella övergrepp i alla former är oförlåtligt, och när det gäller barn är det etter värre!

Bortsett från att lagen och straffsatserna borde spetsas till så bör man se till varför blir det så? Varför kränker killar tjejer? Varifrån får de sina värderingar? Det pågår idag, överallt! I skolor och även på förskolor, bland barn! Det är inte friskt eller sunt, och något måste göras. Frågan är bara vad? Kanske måste vi ut ur vår kokong och börja bry oss, få tillbaka vårt civilkurage och säga ifrån. På skarpen!

2 kommentarer:

Lyckliga Grodan sa...

Personligen tycker jag att man ska lära ut etik och moral ur ett globalt humanperspektiv och ur individperspektiv i skolan. Kanske görs det (jobbar inte i skolan) men jag ser från min yrkesroll hur föräldrar påverkar sina barn både negativt och positivt. Det vore inte dumt med en motkraft...
ursäkta skolvärlden om jag slår in öppna dörrar här.

Batbut sa...

tror det är väldigt olika beroende vilken skola man är i. På vårt dagis är man tyvärr väldigt flata. När killarna gör ngt busstreck förklaras det alltid med "att pojkar är sådana", när flickorna gör det har man föräldramöte.... Tyvärr tror jag det går igen på många håll och det är åt helsicke! Håller med Dig att etik och moral och kanske uppförande, ska in i skolorna igen. Men det är vi föräldrar som måste agera och ställa krav. En föräldrarevolution kanske?