måndag, april 30, 2007

Svarslös Trollmor

Lilltrollet: Mamma, jag vill att V ska sova över hos mig!
Trollmor: Det förstår jag gumman, men det får vänta ett tag
Lilltrollet: Men varför får han inte det för? Andra kompisar får ju!
Trollmor: Jag vet gumman, men det är lite skillnad eftersom han är Din pojkvän
Lilltrollet: Men vad då, får inte pojkvänner sova över då?
Trollmor: Jo det får de, men inte när Du är 7 år och han 9. Ni måste bli lite större först
Lilltrollet: Varför då?
Trollmor: Därför att det är skillnad mellan pojkvänner och vanliga kompisar
Lilltrollet: Vilken då? Pojkvänner kan vara kompisar också
Trollmor: Jovisst, men pojkvänner pussas man ju med
Lilltrollet: Fast det gör jag med mina kompisar också
Trollmor: Men jag tycker iaf att Du är för liten för att ha killar som sover över
Lilltrollet: Men när jag var ännu mindre fick jag ju det!
Trollmor: Jo, men då var Du så liten att det inte spelade någon roll
Lilltrollet: Vilket då? Är det skillnad på killar och tjejer kanske?
Trollmor: Nej, egentligen inte. Fast ändå...
Lilltrollet: Vet Du vad mamma, jag fattar ingenting!
Trollmor: Nej gumman, jag förstår det.
Lilltrollet: Om V inte hade varit min pojkvän, hade han fått sova över då?
Trollmor: Nej gumman, inte än. Inte om det bara var Du och han
Lilltrollet: Varför inte det?
Trollmor: För att Du är för liten för att ha killar som sover över
Lilltrollet: Jag fattar ingenting! Jag är för liten för att ha pojkvän som sover över och så är jag för stor för att ha killkompisar som sover över.
Trollmor: Ungefär så ja
Lilltrollet: Jag fattar ingenting!

12 kommentarer:

Anonym sa...

*skratt* Stackars lilla troll, inte alltid lätt att begripa sig på (vuxen)världen! :)

The Female Dinousaur sa...

Ja, shit! Hur gör man? När dom är små ska det ju inte vara någon skillnad och man uppmuntrar verkligen lek med motsatta könet. Och helt plötsligt, ett par år senare, blir vänskapen med den där killen något annat.

deeped sa...

Jag säger precis som Lilltrollet: jag fattar ingenting...
De är sju och nio?!!!
Herrejävlar... som om de skulle få för sig att göra saker som man bör vänta en stund med?

Béatrice Karjalainen sa...

Men det hade varit ok om en 9-årig tjej hade velat sova över? Hur vet du att tösen är hetro?

Jag förstår inte varför det skulle vara fel att den 9-åriga V sov över. Dock tycker jag det är konstigt att prata om pojkvänner när man är 7 år gammal. Vad är skillnaden mellan pojkvän/vän i den åldern? När jag var i ungefär den åldern sov jag över hos min killkompis A flera gånger utan att vare sig hans eller mina föräldrar tyckte det var konstigt. Vi var ju bästisar.

Jag förstår varför Lilltrollet blev förvirrat för du svara ju inte på varför V inte får sova över.

Batbut sa...

Men det är just det som är kruxet - att jag vet inte. Jag bara svarade sponant och efteråt kom frågan "Varför svarade jag så?". Jag insåg själv att jag la in värderingar som de inte har. Deep/ed - kanske inte, eller kanske.. jag vet faktiskt inte.
Beatrice, exakt - hon kanske inte alls är hetero. Men som sagt, jag svarade utan att tänka... Och pojkvän är hon själv som valt, det är väldigt viktigt även om jag tycker att det är kompis. Dock inte i hennes ögon. Och de är inte bästisar, han går i en annan klass och de går runt, håller handen på rasterna men de leker aldrig med varandra. Och jag vet, jag gjorde väl allt fel i den här frågan..... Jag försöker fortfande klura ut vad jag egentligen tycker...

deeped sa...

Jag menar - vi kan förfasa oss över flickor som kan välja stringtrosor på barnavdelningen men genom att förbjuda en sjuåring och en nioåring att sova över utifrån att de är "pojk/flickvän" handlar ju verkligen om att sexualisera deras barndom.

Batbut sa...

Deep/Ed, jag vet och håller med om vad Du skriver. Och jag säger igen - jag tänkte inte, jag reagerade spontant och jag förstår fortfarande inte varför jag reagerade som jag gjorde... Jag menar, jag ser dem som barn. Och så helt plötsligt i en viss situation så gör jag det inte. Och jag förstår som sagt ännu inte min egen reaktion. Men förhoppningsvis kan jag lära mig något av den

Béatrice Karjalainen sa...

Tack för ditt svar. Förstod nästan att det på något sätt var ett instinktivt svar utan större eftertanke. MEn samtidigt är det himla trist att instinkterna sa dig att det skulle vara fel. Kanske kan du sätta dig ner och prata med Lilltrollet igen och fundera ut tillsammans. Hon verkar ju vara en rätt intelligent 7-åring att resonera med.

Batbut sa...

Nu har jag klurat en liten stund, och jag tror att en sak som fick mig att svara som jag gjorde var att mellantrollet råkade ut för ett gäng pojkar i 5-6 års åldern (när hon var yngre) som gick över gränser man inte ska. Tror att det sitter i ryggraden. Ingen ursäkt, men en förklaring till varför min instinkter skrek NEJ

... sa...

Kan säkert vara knivigt det där. Loppan är 3 och har bestämt dejt med en 20-årig raggare på Ystadcruisingen hahahaha

Givetvis bestämmer du vem som ska sova över under ditt tak, med vem, och varför. men jag tycker nog att lillkillen ska få sova över. Jag tvivlar på att de har ngt fuffens för sig, och om så skulle vara så är det väl det bästa fuffens de skulle kunna ha för sig...tror jag. *fnular vidare*

Anonym sa...

Knepig fråga. Men nu är det ju inte "bara" Lilltrollet som i så fall får nattgäst. Hela trollfamiljen involveras. Och att att som vuxet troll välja att följa sin magkänsla eller hjärtas röst måste ändå vara det mest rätta för stunden. Nästa gång kanske det känns annorlunda.

Anonym sa...

Jag "ryser" när jag tänker på att detta snart är verklighet här hemma hos oss. Jag har ju en dotter som just fyllt 18......:)"Morskan"