lördag, december 31, 2005

Batbuts bloggetik

En av de saker jag uppskattar mest med bloggandet är friheten. Att själv välja de bloggar jag vill läsa, kommentera där jag tycker mig ha något att tillföra eller bara vill säga hej. En del bloggar berör mig inte, andra retar bara upp mig och några förstår jag inte överhuvudtaget. Men då väljer jag att att inte besöka dem. Inte ödsla min energi på något som inte tillför mitt liv något. För den saken skull behöver det inte vara "fel" på de bloggarna, men de är inte kompatibla med mig helt enkelt.

På lite olika ställen har det varit vilda diskussioner om vad man får och bör göra här i bloggens förlovade land. Åsikter och fräna ord har kastats ut, en del har blivit arga och andra ledsna. För mig är det egentligen ganska enkelt. Bloggen är en form av dagbok. Jag väljer själv vad min dagbok ska innehålla. Typen av innehåll ger också en fingervisning om vilken typ av besökare man får.

För somliga är bloggen en värdemätare, på den popularitet man åtnjuter i den okända skaran av läsare. För andra en bekräftelse och för återigen andra ett sätt att väcka debatt. Vissa har valt att vara utlämnande i både ord och bild, vilket alla besökare inte klarar. En del fäller nedlåtande kommentarer, andra sexistiska.

Även här har man som blogginnehavare flera val att göra. Man kan ransonera/censurera sina bilder så försvinner de neandertalska kommentarerna förmodligen. Eller så kan man censurera kommentarerna. Eller så kan man helt enkelt låta det vara som det är. Hur man väljer är upp till var och en. Man har ju även ett fritt val som bloggläsare. Gillar man det inte, ge attan i att besöka bloggen då.

Något jag däremot anser är helt tabubelagt i bloggen är att utelämna personer vid namn (om det inte är citat och liknande), person- eller gruppförföljelse, agitation, pedofeli osv. Det är sällan ord kan få en människa att ändra åsikt, argumentationen faller platt till marken. Det är de egna upplevelserna som får oss att ändra inriktning. Och de är ganska få här på bloggen. Så låt oss vara självkritiska och eftertänksamma till det vi skriver, i vår egen blogg och i kommentarer hos andra. För mig är bloggandet en kontemplativ oas, en plats där jag blir inbjuden att få ta del av andra människors liv. Oavsett om jag delar deras åsikt eller inte.

Detta var förmodligen mitt första (och kanske sista) inlägg i bloggdebatten. Sedan återgör jag till att bli "samma gamla vanliga fladdermus, som pendlar mellan högt och lågt".

Uppdatering 15.25Något jag däremot får spader på är de bloggare som får kommentarer och selektivt väljer ut vilka de ska svara på. Ratar somliga, medan andra alltid får ett svar. Inte de som gör det någon gång då och då (som undertecknad), utan de som alltid gör det. Som om några är värda deras uppmärksamhet, men andra inte. Fast återigen, då praktiserar jag min valfrihet genom att inte "gå dit" igen!

6 kommentarer:

Vi på Kantarellen sa...

Och jag som hejdlöst lämnar ut hela familjen. *skrattar*

Fast egentligen gör jag inte det. Det finns massor med grejor jag ALDRIG skulle skriva om. Gagga och jag diskuterade det när vi var på väg till fikat med dig och de andra i Stockholm.

Batbut sa...

Mamse, det gör jag med. Men Du precis som jag har fått okej på det. Jag är övertygad om att Du aldrig skulle skriva om Grannen XX eller någon annan (vid namn). Det är en jäkla skillnad. Asch, Du vet vad jag menar eller hur *S*
Sandra, samma till Dig!

MB sa...

Usch, sitter här och funderar på ifall jag skall ta åt mig....jag var ju rätt elak häromdagen.....men jag tycker ändå inte jag gjorde fel....och var det fel så står jag för det.....

Vi på Kantarellen sa...

Maleandro: Håller på dig!

Bloggblad sa...

Om man häver ur sig dumma saker och gärna vill ha kommentarer - då får man nog finna sig i att alla inte håller med - och att då gå i taket och bli raljant och dum mot den som inte håller med... det gillar jag inte.
Ger man sig in i en debatt om stora frågor i sin blogg, då kan man inte förvänta sig att bara få medhåll.
Skriver man en personlig och privat blogg då är det väl helt ok att radera om man inte vill ha synpunkter på sitt liv och leverne. Och jag skulle aldrig drömma om att käfta emot någon som skriver nåt privat. Däremot har jag svårt att hålla käften om nån skriver nåt dumt eller taskigt.

Jag har så himla många trevliga bloggar att besöka - om jag märker att någon av dem skiter i mina kommentarer då struntar jag i det bara.

Sen att svara på precis varenda kommentar... Där syndar jag nog ibland, men det beror lite på vad som kommenteras.

Gott nytt bloggarår på dig Batbut! I det roliga bloggargäng jag lärt känna känns det himla trevligt att vara en liten del!

Batbut sa...

Maleandro, jag tycker att Du i den situation Du gjorde agerade helt rätt. Både vad gällde tokprällen (för han hade själv banat väg för det). Sedan kritiserade Du en människa UTAN att nämna namn - inget fel med det. Att namnet kom ut beror ju på att människan själv "hängde ut sig" genom att lämna en namngiven kommentar! Mao, ta inte åt Dig.
Bloggis, det där om kommentarer var väl snarare de som lämnar feedback på ALLA kommentarer UTOM ngn enstaka. Gång efter annan. Och när denna enstaka kommentar är ngn från den "ej hippa bloggsektorn". Mer det som jag syftade på. Mysigt att lärt känna Dig med.