söndag, december 18, 2005

Situation Stockholm

Detta är 2000 talet och på Stockholms gator finns det hemlösa. Hur de hamnat i den situationen varierar, en del genom destruktivt leverne och andra utan egen förskyllan.

En del av dem försörjer sig genom att tigga, andra genom att sälja köplatser på bolaget och andra har jobb. Gemensamt är att för dem alla väntar en kall vinter. En vinter när några av dem kommer att duka under.

Några av dem har tagit ett steg mot ett bättre liv. Ett steg in i samhället igen. De jobbar på att förändra sin situation.

Du kanske har sett dem där de står i tunnelbanan, utanför köpcentret och andra välbesökta ställen? Med en tidning i handen och ännu en bunt vid fötterna.

Eller så har Du det inte, när Du stressar förbi. Blickar envist framåt för att slippa se. Ignorerar honom/henne för att slippa döva Ditt samvete. Att inte se är att inte veta. Men de finns där. Respektera det genom att se dem. Och respektera deras jobb. Deras ansträngning att ta sig in i samhället igen.

För ynka fyrtio kronor kan Du konkret visa den respekten. Kanske Du får skippa en latte eller två, men det är det värt. Du får på köpet en läsvärd tidning!

Jag passerar dem ofta. Köper en tidning och ibland två. Men jag är i minoritet.. En enkel och ovetenskaplig undersökning visade att 1 av 50 stannade och handlade! Resten rusade förbi, utan att se. Utan att vilja se.

8 kommentarer:

Vi på Kantarellen sa...

Alltid när jag är i Stockholm.

Ilva sa...

jo det ar ju farligt att se vad som lika garna skulle kunda handa med ens eget liv...

Anonym sa...

Jag ryser. Ska göra det nästa gång jag kommer till Stockholm.

MB sa...

Här nere vimlar det av hemlösa....en del av dem ha lyckats få tag i en liggplats på en terass som ligger bakom en nattklubb i centrala stan.....inte mkt till lugn och ro.....ingen bryr sig här nere...det verkar inte ens finnas sammma typ av välgörenhetssystem som i USA och UK.....har de väl hamnat på gatan så dör de där....fruktansvärt....Det brukar sitta en man på knä utanför katedralen som är så mager så att man kan se hans hjärta slå...med andra ord han har bara trasiga byxor på sig.....och nu är det kallt om kvällarna här....Fy Fan för välfärdsländer.....

Batbut sa...

Vad jag tycker är det mest hemska är att folk inte verkar se dem. Bara ignorerar dem och låtsas som de inte finns. Vad tusan är 40:- egentligen?

crrly sa...

Minsta lilla samhälle i Sverige verkar ha hemlösa nuförtiden. :-/ Så sorgligt.

Cornelia sa...

Att köpa en tidning är det minsta man kan göra, då hjälper man ju dem som verkligen försöker överleva på ett värdigt sätt, och som försöker vara drogfria.

Batbut sa...

Crrly, visst är det tragiskt. Och hemskt.
Cornelia, håller med Du. Visst fattar jag att alla inte har råd. Men många har, och vad är då 40:-?