måndag, oktober 08, 2007

Räcker det inte nu?

Okej, nu har vi testat "sköt Dig själv och skit i andra" mentaliteten ett långt tag. Jag tycker inte det fungerar. Vad tycker ni? Tycker ni att det är okej att man åser ett gatuslagsmål där 5 killar attackerar 2, utan att ingripa? Okej att man tar upp luren och ringer 112, men inte mer. Vad tror ni hade hänt om 5-6 vuxna hade gått in och sagt "nu lägger ni ned"?

Eller om ett gäng vuxna hade ingripit i "mopedgängen" nere i Blekinge? Konfiskerat killarnas mopeder och sagt att "nej du gubben, den här stannar hemma till dess att Du börjat tänkta". Killarnas möjligheter att trakassera och mobba hade garanterat minskat. Och en familjefar hade inte gått över gränsen.

Och försök för fan inte komma undan med att "mitt barn är inte inblandat". Det må så vara, men det är barn inblandade och barn är allas vårt ansvar! Ditt och mitt, oavsett vem som står som biologiskt förälder. Det är upp till oss om de ska få vettiga ramar och normer för framtiden.

Som vanligt tittar de flesta föräldrar förvånat på och utropar "men inte mitt barn, han/hon har ju alltid varit så skötsam". Men hallå, ursäkta - men är ni helt intelligensbefriade? Tror ni verkligen att er 14-15 åringen varit en liten ängel och så helt plötsligt en morgon vaknar upp, är totalt urspårad och blir en hulligan?

Såg ni inte spåren tidigare eller hade ni fullt upp med att jobba, förverkliga er själva, träna, förkovra er eller något annat otroligt viktigt? Såg ni inte att ert barn började redan i 6-7 års åldern? När de övade sig på sina kamrater med "oskyldiga" kommentarer som "om Du inte säger si och så till den får Du inte vara med" , det gav effekt och de fick smak för vilken makt manipulation kan ge. Och de klarade sig undan. Ingen som ställde krav på dem att behandla sina medmänniskor med respekt. När de inte fick några gränser, när de inte hade någon respekt för vuxenvärlden, när de mobbade sina kompisar i skolan, sket i vad lärare sa osv. Såg ni inte det för att ni inte ville? För att ni likt strutsen stoppade huvudet i sanden och hoppades det skulle gå över?

Eller försökte ni allt men ändå misslyckades?

Uppdaterat 20:11

Läser just i en av kvällstidningarna att Leif Silbersky (surprise surprise) uttalar sig om det hela med följande ord: "Det här är mer komplicerat än det verkar." Och det är just sådant skitsnack som gör mig knäckt! Det är inte ett endaste dugg komplicerat - en eller några killar sparkar en annan kille i huvudet så han dör. Oavsett vad som hänt innan eller efter, så är killen död! Stendöd. Till följd av brutalt övervåld.


2 kommentarer:

Desirée sa...

Hemma på min gata i staaan...

..urartade en fotbollsmatch med småkillar till slagsmål. Folk gick hem/ringde efter förstärkning (äldre syskon/föräldrar/bekanta/osv), till slut var det 100 personer som slogs. Alla tillgängliga poliser fick rycka ut.

Bor man i en krutdurk (ökänt område, vivalla) så är inget enkelt.

Batbut sa...

Desirée, jag förstår det där dilemmat också. Men det är (än så länge) iaf ett undantag