tisdag, september 15, 2009

Jante, den lille skiten1

Hittade något hos Mymlan som triggade igång mig.. den gamle, gode Jante. Hur ofta har jag inte stött på den jäkeln? Och med handen på hjärtat har jag även lierat mig med honom vid tillfälle. För Dig som inte vet så är Jantelagen som följer:Du skall inte tro att du är något.
Du skall inte tro att du är lika god som vi.
Du skall inte tro att du är klokare än vi.
Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
Du skall inte tro att du vet mer än vi.
Du skall inte tro att du är förmer än vi.
Du skall inte tro att du duger till något.

Du skall inte skratta åt oss.
Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
Du skall inte tro att du kan lära oss något.Det sägs att Jante är avundsjuka och så må vara. Det är så det yttrar sig, men enligt min personliga erfarenhet så är Jante räddsla. Det är små, missunsamma individer som inte lyckas ta hand om sig eget liv och för att inte känna sig totalt katastrofalt misslyckade så hänger de sig åt att racka ned andra människor.

De är rädda för det som är annorlunda, för de som är starka, lyckliga och för att inte själva helt gå under så rackar man ned på de som lyckats med det de själva misslyckats med. Den vet med sig att de inte kan uppnå den harmonin, och för att slippa erkänna sitt misslyckande så sågar man dem som lyckats. Det är små människor, patetiska och obetydliga.

Enda sättet att hantera dem är att inte låta dem bli viktiga. Att sträcka på sin rygg, vara trygg i den väg man valt och fortsätta fram.

En bra människa är inte missunsamm. En bra människa vill inte andra ont. En bra människa gläds åt andras lycka och blir inspirerad av den. En bra människa välkomnar det som är annorlunda, med nyfikenhet. En bra människa är tolerant och utan förutfattade meningar. För en bra människa är trygg i sig själv, av sig själv och inte sett i relation till andra.


Inga kommentarer: