fredag, januari 26, 2007

En titt i backspegeln

Jag var hos min terapeut här i veckan och vi gjorde en reflektion över den väg jag vandrat. Jag ser själv att jag kommit otroligt långt, rensat i bagaget och mår otroligt bra. Känner mig äntligen hel, trygg i min förmåga och jag har tillit till både mig själv & framtiden. Men jag har ett stort steg kvar att ta - att låta människor komma mig nära. Visst, jag är trevlig och finns där, lyssnar och kommer med goda råd. De flesta känner säkert förtroende för mig, men jag märker själv att jag håller tillbaka. Framförallt när det tar sig fysiska yttringar. Att krama någon man träffar och gillar är helt naturligt. Jag gör det, men samtidigt inom mig finns en liten liten tjej som undrar när knivhugget ska komma. Och den lilla tjejen måste bli övertygad om att det inte kommer något. Att människor tycker om henne och att de inte vill henne illa. Det är mitt jobb den närmsta tiden. Och som ett led i det så tittar jag i backspegeln. För att fundera över vad var det egentligen som hände. Varför blev det som det blev. Vill ni följa med så är ni välkomna. Annars får ni hoppa över de här inläggen, som förmodligen kommer dyka upp lite då och då den närmsta tiden.



Jag är barn till 2 alkoholister. Sådär ja, rakt upp och ned. Visst har jag hintat om det innan, men att sätta ord på det gör det så mycket mer kraftfullt. I familjen är det fortfarande tabu, mina mostrar debatterar ännu om mamma verkligen var alkoholist eller inte. Om man startar morgonen med några gammeldansk, knäcker en halv pava vin till lunch och den andra till middag samt däremellan lyckas peta i sig några drinkar - då är man alkoholist i min bok! Pappa är en något annorlunda story med, han är periodare. Numera är han så gammal och skraltig att han knappt tar sig till bolaget, men innan var det inte alltid så kul när perioderna slog till. Skulle jag tordas ta med kompisar hem från plugget? Skulle han vara nykter eller inte? Och skulle han flirta med mina 15 åriga kompisar, helt övertygad om sin förträfflighet till man? Att skämmas för sina föräldrar är inte direkt stärkande för själen. Jag vet att jag kände mig smutsig, tog på mig skulden för pappas uppförande. Bortförklarade mammas raseriutbrott, la skulden på min syster för att hon provocerade fram dem.

Det jobbigaste av allt var att aldrig veta när det skulle hända. Ovissheten var jävligare än när perioderna verkligen kom. Då visste jag iaf vad som gällde. Samtidigt var allt utåt så bra. Visst var föräldrarna skilda, men mamma framgångsrik egenföretagare med fint hus, bil och flashiga resor. Pappa tjänsteman på stort företag, intelligent och social. Men bakom kulisserna såg det annorlunda ut. Trots pappas höga lön bodde han och jag i en liten tvåa. Visst fanns det alltid mat på bordet, men hemmet var inte direkt trevligt. Varför skulle de surt förvärvade slantarna läggas på såna extravaganser som att göra trevligt hemma? Det var sådant min mamma sysslade med, så det skulle pappa definitivt inte göra. Det räckte att man hade en säng att sova i, alltså behövdes ingen soffa. Telefon var väl en onödig utgift, när man kunde ringa från jobbet. Och hemma hos mamma var det tvärs om, inredningen varm och inbjudande. Allt som kunde tänkas behövas fanns, men ändå en disharmoni som ständigt låg och lurade. Nagelsaxen i fel låda! Då brakade det loss, hysteriska utbrott om brist på kärlek, respekt och hela konkarongen. Följd av utfrysning som kunde vara i allt från några timmar till dagar. Att sitta vid samma matbord som de övriga men inte bevärdigas med en blick eller ett ord från sin mor var tufft. Det var hennes sätt att få oss att lära oss läxan.

Men utåt sett var allt bra. Vi var vackra barn, framgångsrika i skolan och väluppfostrade. Vi hade allt....

16 kommentarer:

Vi på Kantarellen sa...

JAG kommer att läsa varenda bokstav du skriver!

*kramar*

Anonym sa...

Roligt att du kommit så långt i ditt arbete med dig själv. Jag har inte ens varit i närheten av det du upplevt men känner ändå igen känslorna du beskriver, att känna att något fattas, att behöva trippa på tå för att undvika raseriutbrott, att känna sig "föräldralös fast att det sitter hemma vid Tv´n, att få klara sig själv... Jag har också svårt att släppa andra inpå livet, men övar ständigt, man måste våga låta det göra lite ont tror jag. Är nog den rädslan som är störst, det får inte göra ont något mera. Och INGEN har allt, INGEN är perfekt. *kram*

Anonym sa...

Modigt! Jag har också en alkoholiserad pappa och en psykiskt sjuk mor i mitt bagage och jobbar på att lämna det bakom mig. Är med mina blott 23 år inte riktigt klart än men ser fram emot att vara mer färdig.
Livet har blivit bättre och bättre för varje år som gått så är det något njutbart för mig att bli äldre.

Bloggblad sa...

Tufft. Men bra att du släpper ut det.

Humlan sa...

Ännu en påminnelse om att det man ser inte alltid är det som är...

*kram*

Klosterkatterna sa...

Det är modigt av dig att dela med dig av din berättelse. Och jag tror att du mår bättre själv av att få det sagt! Jag går också hos kurator, och när insikterna kommer känner jag hur viktigt det är att få förankra dem utanför mig själv; precis som du gör i detta inlägg. Stå på dig, och vet att du är värdefull precis som du är!

Anonym sa...

Oj Battis......styrkekramar från mig.
Jag blir väldigt illa berörd av det du berättar. Att skuldbelägga ett litet barn och dessutom frysa ut det efteråt. :(
Tuffa bitar det där.
Allt är verkligen inte alltid vad det ser ut att vara, tyvärr.

Tankevågor sa...

Åh, Battis du är så stark! Det är ju det vi blir av att prövas så hårt. Men vi måste också tillåta oss att vara svaga och ta emot av dem som kan ge allt av kärlek, värme och vänskap....
Jag bär inga knivar, bara livserfarenhet av olika slag. En stor varm kram från
en just idag ovanligt deppig Londongirl...

Mette sa...

Åh vad jag känner igen ALLT. Jättebra skrivit också!

Kram från petit Pois

Anonym sa...

Det som slår mig när jag läser hos dig är att du är en oerhört stark och modig person som jag bara måste få lov att beundra. Trots att vi aldrig träffats så har du lämnat avtryck hos mig. Jag läser dina inlägg varje dag, men lämnar sällan kommentarer. Smyger bara runt ;-)
Dina barn är så lyckligt lottade som har dig som mor!
Sen är vi lyckligt lottade som får läsa vad du skriver. För du skriver verkligen på ett roligt och intressant sätt. Både när du är allvarlig och när du är roligt. Ditt sätt att beskriva dina bravader är så kul!
Sen måste jag säga att dina glassmycken är så vackra.
Kram

Cornelia sa...

Stor kram...du är så stark och modig.

Monica sa...

Jag håller med de andra om att du är stark och jag får samtidigt massor av hopp för en speciell tjej som bott här och som har ungefär samma bakgrund. Stor kram från yffe-matten.

Batbut sa...

Mamse, be my guest och jag ser fram emot Dina kloka råd.
Tack Unique, jag vet att jag inte är ensam och det här hjälper mig - förhoppningsvis andra också.
Anonym, skönt att Du redan så ung ser det klart - för mig tog det avsevärt längre tid. Trodde jag skulle kunna klara mig genom att vara duktig... Maila gärna om Du vill ha pepping!
Bloggis, vet att för mig är det enda sättet. Ut med skiten helt enkelt.
Humlan, det finns väl en anledning till ordstävet "skenet bedrar" *s*
Tack Nyfiken, jag är på rätt spår!
Therese, barn har redan så lätt att ta på sig skulden att man som föräldrar måste vara otroligt observant. Tack för stödet!
Londongirl, tack för Dina ord. Deppig vännen? Hoppas det är en tillfällig svacka och att Du snabbt kommer igenom den. Du vet var jag finns!
Mette, Du är min själsliga lillasyster vet Du väl!Tack för berömet om skrivandet, det värmde!
Inna, jag grät när jag läste Din kommentar. Tack helt enkelt. Jag blev varm, stolt och lycklig helt enkelt. Framförallt när Du skrev om att mina barn var lyckligt lottade, och även ni bloggare. Det känns skönt att vara uppskattad.
Tack Cornelia, stark har jag nog alltid känt mig men aldrig modig innan. Nu är jag det. Med ert stöd.
Monica, tack till Dig också. Och den tjejen kommer säkert klara sig, med er som stöd. Att för henne se att det finns en vuxenvärld att lita på gör hela skillnaden! Maila om Du vill ha inputs.

Bambi sa...

Kan bara säga att jag beundrar kraften och styrkan i dig, som tagit dig dit du är idag. *kram*

Anonym sa...

Jag känner igen allt du beskriver. Har växt upp med en periodare och en deprimerad mor. Känner igen allt, att ständigt använda sin kraft till att läsa av "läget" hemma. Jag fick inte synas med mina tomårsproblem för det blev för mycket. Tycker inte heller om att släppa någon in på livet. Litar inte på vuxna människor, försöker lära mig, menkänner ig ständigt överkörd i kontakten med andra. Utåt sett var allting perfekt, en vanlig medelklassfamlij med vill hund och bil..... Det värsta är att ingen av mina syskon, de hade flyttat när min pappa blev alkoholist, vill höra talas om det här.... Det kan kännas ganska ensamt ibland.. men jag har jobbat mycket med mig själv, och lver mer och mer mitt eget liv. Har en sambo och son på 3..

Batbut sa...

Mia Fia, kul att Du hittat hit. Jag har insett att det är många som levt i samma situation som jag, men att det är svårt att tala om det. Jag tror dock att enda sättet att komma vidare, komma över det och bli stärkt av det är att prata om det. Mina syskon var precis på sätt - först när min mamma var död insåg de att hon hade problem med alkoholen... Maila mig gärna om Du vill "prata" mer! Och lycka till med Din familj