måndag, november 13, 2006

Katten på råttan....

Situationen för mellantrollet i skolan är mer eller mindre densamma. Läraren är fortsatt bra, men att förändra en infekterad situation med lite personella resurser görs inte i en handvändning. Nu har läraren fått hjälp i form av en erfaren fritidsledare, med mycket skinn på näsan. En madame med några år på nacken som är van vid starka tjejgrupper och gängbildningar. Det känns positivt.

Vad som inte är postitivt är hur mellantrollet agerar i vissa situationer. När hon upplever sig orättvist behandlad, när det blir stressigt eller när hon tycker att hon inte får gehör för sina åsikter reagerar hon med att säga ifrån. På skarpen. Det är iofs bra. Tyvärr så slår det ofta över. Istället för en bestämd röst så blir det skrik. Och när inte det räcker så slår hon. Dock inte antagonisten (dvs den tidigare bästisen), utan istället en den 3:e tjejen.

Både jag och läraren ser spelet, den f d bästisten triggar igång mellantrollet, oftast genom att spela ut den 3:e tjejen och då blir mellantrollet rasande - men inte på den som manipulerar utan den som blir manipulerad. Snacka om soppa! Och vem blir boven - såklart mellantrollet! Vilket iofs är rätt för hon ska inte slåss "no matter what". Men hur i helvete ska vi få henne att sluta?

Jag förklarar, jag förmanar, jag förbjuder - men jag kan ju inte vara där när det händer och då brinner det till, då reagerar hon instinktivt och så slåss hon. Och det är alltid samma scenarion, bästisen - mellantrollet och den 3:e tjejen. Med samma resultat. De övriga klasskamraterna ser självfallet bara mellantrollets roll i det hela, och jag är orolig för att mellantrollet kommer att bli helt ensam. Klasskamraterna ser ju bara en tjej som blir arg, skriker och tar till nävarna. Självklart att de drar sig för att leka med henne då. Och det scenariot är inte behagligt att tänka på.

Att lösa den underliggande konflikten kan vi inte göra i en handvändning, även om vi jobbar på det. Det vi måste göra är att hitta ett sätt för att få mellantrollet att hantera sin frustration. Finns det någon som har bra tips, råd, idéer så tar jag tacksamt emot.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Oj. Men glad att du ser situationen tydligt.

... sa...

Låter kanske som en motsägelse...men kampsport är något jag tror på. Dels kan man få ut sina aggressioner genom hård träning, man lär sig koncentration och koordination, samt får en ökad självsäkerhet i och med att man kan slå så bra att man inte behöver göra det!
Hänger du med?

Tankevågor sa...

Hur gammal är mellantrollet?
(Jag har missat det)

Anonym sa...

Får hon i sig tillräckligt med fett? Ungar med kost stubin kan lättare hantera sina starka känslor om de har balans på energidepåerna. Omega3-kapslar kanske? Eller dagliga äktasmörklickar. Skydda henne från socker, glutamater och processade fetter.

Här talade en med egna erfarenheter...

Batbut sa...

A-M, jag försöker iaf.
Kimmi, har funderat på det och det är nog en bra idé - men hon är lite för ung än tror jag. Och totalt kaosig när det gäller idrott... Från sin mor *s*
Londongirl, hon är 7 år. Otroligt vuxen och klok i vissa sammanhang (läser bl a Narnia på egen hand) men otroligt naiv ibland.
Airam, tror Du har mycket klokt att komma med där. Ska definitivt försöka få i henne Omega 3. Fettet är det dåligt med, hon är "veteran" som hon säger - vägrar äta kött och fet mat, grädde osv. Socker har vi ransonerat skarpt. Bara juice på morgonen ex.vis

Anonym sa...

*L* Se för bövelen till att Din lilla veteran undkommer juicen framöver. Jag är säker på att Du inte skulle ge henne sockerlösning till frukost. Vårt inre kan liksom inte skilja på socker och socker. Hon "kan" kickas igång med följd att det blir för mycket insulininsöndring och när den nivån drastiskt sjunker sedan under skoltid - brakar hon loss. Säkert adekvat, men med alldeles för mycket styrka pga ev blodsockerfall. Det är kan va´ svårt att få barn att äta fett, men om hon gillar ägg så låt henne äta enbart äggulor (fett som tusan. Drycken kan kanske vara juice på helgen men nåt helt sockerfritt på skoldagarna. Den nya (feta) youghurten Meze är oxå ett tips.
I detta hus har barnen plötsligt helt slutat med skolkonflikter efter kostomläggning till sockerfritt, men fettrikt.

Håller alla tummar för veteranen!

... sa...

Airam har så rätt. T.o.m Dr Phils expert rekommenderade något i samma stil en gång. En pojke som tidigare haft diagnosen adhd kunde sluta med Ritalina och börja gå i vanlig skola mot att tidigare varit topp tunnor crazy!

Kan vara värt att prova...knappast något som är skadligt ändå.

Batbut sa...

Kan nu rapportera att första dosen Omega 3 är ihälld Mellantrollet. Imorse serverades mjölk till frukosten, juicen ratad. Så nu är vi på G...

Anonym sa...

Heja heja !
Här tog det två veckor så var ungarna lugna som filbunkar. Men var beredd på lite sockerabstinens - alltså att veteranen kanske triggar lite extra ett tag. Sen när fettet finns jämt fördelat i alla små skrymslen och celler, blir det balans. Se upp för tröst i form av kolhydrater. För det är ju liksom som att börja om, och om igen...

Anmäler mig till fancluben ;-)

Batbut sa...

Airam, Du får bli ordförande i fancluben!