tisdag, november 11, 2008

Dags för come back, Robin Hood!

Jag tillhör den lyckliga skaran som inte har speciellt mycket lån. Dock finns det ett på sommarhuset och eftersom jag är en fegis så band jag räntan. Turligen nog när den stod lågt.

Det där med banker och ränta gillar jag inte. Självklart förstår att att syftet är att tjäna pengar, absolut. Och självklart kostar det pengar att låna pengar, också helt okej.

Det jag däremot INTE gillar är det oetiska sett som de gör det på. När Riksbanken höjer räntan med den minsta lilla promille så tripplar bankerna det och höjningen genomförs om inte i samma sekund så iaf samma minut.

När däremot Riksbanken sänker räntan så har bankerna en betänketid på flera veckor innan de följer efter. Och då självklart inte med samma omräkningssats man använder vid höjningen. Definitivt inte.

Motiveringen till detta är att man vill vänta och se vilken effekt det gör på marknaden, och om sänkningen är permanent. Okej, det kan jag förstå men varför kan man inte ha samma resonemang när man höjer räntan då? Vänta och se!

Nej då, icke sa Nicke. Istället blir det successiva smyghöjningar på det här sättet och vi som kunder får betala för bankernas spekulationsaffärer. Okej om de vill tjäna pengar i Baltikum, men nu när det gick åt pipsvängen - är tanken att jag ska betala för det? Om de hade tjänat pengar i Baltikum tror jag inte att jag hade fått någon nytta av det.


Jag är för marknadsekonomi generellt sett, men när det inte finns några direkta alternativ och när bankerna spelar under täcket med varandra så blir jag lite lätt sugen på andra alternativ. En medmänsklig bank i statlig regi, vars tanke är att bära sina egna kostnader och göra en acceptabel men ej spekulativ vinst. Kanske allmännyttan skall göra sitt intåg i bankvärlden?

Inga kommentarer: