måndag, december 07, 2009

Språkpolisen i farten

Jag är ganska rigid på att fostra mina barn till att ha ett bra språk. Visst, jag vet att den dagen kommer när det kommer att blandas upp med "typ, ba, va" och andra totalt intentsägande utfyllnadsord. Men än så länge är jag språkpolis, svordomar och uttryck som "cp, mongo mm" får automatiskt konsekvenser i form av dataförbud.

Kidsen är för sjuttsingen bara små barn och jag tycker det låter hemskt när jag hör somliga av deras kamraters vokabulär som består av 25% "riktiga" ord och 75% svordomar & slang.

När man väl kan grundläggande språkbruket, då tycker jag att det är helt okej att "piffa upp det" inom sina gränser.

Jag har aldrig någonsin använt uttryck som kramiz, jamas, natti natti. Jag får eksem i öronen av sådana uttryck och än värre när vuxna människor pratar så till varandra.

Om ni någonsin ser ett inlägg här som avslutas med "kramiz" har ni min fulla förståelse om ni svartlistar mig. Jag lovar!

2 kommentarer:

Charmhäck sa...

Fast du har en o annat kul uttryck såsom "off track" "size zero" "mambo jambo"

Batbut sa...

Charmhäck, jag vet. Även solen har sina fläckar :-). Fast skämt åsido - jag har ett grundläggande språk först och främst, som jag sedan väljer att krydda med vissa uttryck. Det tycker jag är en viss skillnad kontra att använda slang & liknande i brist på ett ordförråd.