torsdag, januari 12, 2006

Berg & Dalbana

Kommer hem efter en saftig session hos min terapeut. Malt igenom gammalt skit och elände. Och upplevt en befriande känsla efteråt. Tårar har runnit strida strömmar, hjärtat har värkt och ilskan kokat. Min barndom har ventilerats och jag hörde mig säga saker jag förträngt. Ibland behövs det så få förlösande ord för att perspektivet ska bli rätt.

När jag fick kommentaren "Du har kämpat så länge och gjort det så bra. Dit Du kommit med Ditt bagage är en otrolig resa. Sträck på Dig och var stolt", så kände jag det i själen för en gångs skull. Jag är en väldigt bra människa. Empatisk och lojal, en bra mamma, fru och vän. Tror det var första gången i mitt liv jag verkligen kände det. Och det kändes skönt!

Firade med att köpa ett gäng blommor på vägen hem. Alla trollen i badet samtidigt, lite trångt men mysigt. Och sagoläsning. Av en lugn, harmonisk och fridfrull trollmamma.

Då får mellantrollet totalt frispel. Vägrar sova. Skriker. Totalt i obalans. Och jag kan inte lugna henne. Till slut tryter tålamodet, och jag blir arg. Riktigt attans arg. Säger att nu är det godnatt, inte ett ljud till och stänger dörren.

Hysteriska skrik och stortrollet får ta över. Inget hjälper. Hon vägrar sova. Ligger och muttrar som i ett mantra "jag kan inte sova, jag kan inte sova". Försöker inte ens. Och jag har slut på knep! Silverpengen fungerade i 1 vecka. Precis som alla andra metoder. Utmattning är det enda som fungerar. Och det tar 2 - 3 timmar varje kväll. Hon lider, vi lider. Men vi hittar ingen lösning!

Jag vet fasiken inte vad jag ska göra.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Taskiga barndomsminnes bagage är tungt att bära. Jag vet.
Råd till insomning av mellantrollet har jag tyvärr inte. Men fråga vad mellantrollet vill istället för att sova,,, och låt han i så fall få göra det,, vad det än är,, så skall du se det händer nått förvånansvärt.

Batbut sa...

Alter Ego, tack helt enkelt!
Rita, trots man är vuxen sitter ett litet barn kvar någonstans därinne. Och mellantrollet (som är en hon) har vi testat med att låta henne få själv bestämma. Hon lade sig då kring 23-24 tiden och gick upp klockan 6 i en veckas tid. Blev sedan sjuk! Och hon har inte världens bästa hälsa, så tyvärr inget alternativ

Lyckliga Grodan sa...

inga bra råd har jag till världens bästa trollmamma.. att behålla lugnet i de situationerna är en kamp.. skickar energi till trollskogen.. till de stora trollen dock.. inte till de små.. de ska sova..
kram..

Humlan sa...

Har inte heller några bra råd, bara stöd och stor kram!

Anonym sa...

Nattning, alltså...Nu bubblar mina ord..
Jag har aldrig nattat mina barn.
Aldrig legat i deras sängar..läst sagor och så...
Det gjorde vi i soffan,efter välling och tandborstning.
Sen följdes barnet till sängen, nattit natti puss puss,sov gott vi ses i morgon *ni vet*.Dörren lämnades på glänt och lyset var släckt.
Jag/vi tänkte med detta, att våra barn ska kunna somna tryggt i sina sängar själv. Och inte "Nu kan du sova ,för mammma ligger här,sitter här tills du somnar"
Tre barn, och vi har aldrig haft nått spring eller tjaffs vid sängåendet. Lugnt stilla tryggt.
"Kan inte sova" visst hände det...men då fick det lilla barnet en bok, och fick titta i den själv tills John blund kom. Att stiga upp var det inte tal om alls !

Tja..Så gjorde vi, och det funkade

Nu tänker jag så här...."Hon kan inte sova, Så tråkigt..men titta /läs i en bok så kanske du kan somna sen..? Gör ingen stor grej av det...Äh..svårt ge råd..

Batbut sa...

Tack för stöd Grodan & Humlan. Och tack för råd Tanten. Kruxet är att vi prövat det. Vi har provat ALLT! Alla nya saker fungerar kanon i en vecka. Sedan börjar det konstra lite, och efter 2-3 veckor spårar det ur. Hur mkt vi än försöker. Får hon en bok att ligga och läsa i är hon vaken till 23-24. Se mitt svar ovan. Redan som nyfödd vägrade hon sova. På BB gav t o m de rutinerade sköterskorna upp och gick med henne i famnen. När hon var 3 månader hade hon en dygnssömn på 12 timmar! Hon kämpar emot så otroligt

MB sa...

Battis!!!! Om du vill så kan du få min plats, tycker du förtjänar den mer....och du är duktigare på att skriva...så om du vill så är den din :-))

Batbut sa...

Tack Bambi, hon är 6 - snart 7. Men att sova 7-8 timmar / natt är FÖR lite. Och hon blir sjuk. Men vi får väl trixa vidare. Just nu lider jag mest av mitt dåliga samvete. Att jag tappade humöret.
Alex min ängel! Du är bara för go! Tack, det är helt okej att vänta till nästa omgång. Och Du skriver minst lika bra! Om viktiga saker. Men tack för Din tanke!

deeped sa...

Vet du. Det går över. Till slut.

Batbut sa...

Bambi, även här har bandspelaren snurrat. Fungerar en vecka, sedan kört. Funderar starkt på att låta henne springa runt runt till hon stupar av trötthet *s*
Deepjed, gör det? NÄR?????