lördag, januari 28, 2006

Ursäkta en vanlig människa

Kära politiker,
Läste just KDs idé i DN idag. Att de tycker att det ska inrättas Supernannies och akutrådgivning, för att hjälpa oss att uppfostra våra barn. Får man lite försynt komma på hur ni kom på den puckade idéen?
Visst, när man har barn med speciella behov så kan föräldrarna definitivt behöva extra hjälp. Till det finns det eminenta BUP, som tyvärr är hårt belastade. Se till att de får mer resurser istället.

De flesta föräldrar har vet hur sina barn ska uppfostras. Men vet ni vad? Vi har inte alltid orken och tiden. För vi arbetar. Mycket. Och länge. Även hemma. Så vi pallar inte att ta konflikterna med trotsiga barn, utan ger dem en glass, extra TV tittande, dataspel mitt i veckan osv för att köpa oss lugn och ro. Lite vila.

Varför jobbar vi så mycket då? Gissa 3 gånger! De flesta av oss har inget val! Det kostar att leva. Och även om vi har ett val, så väljer de flesta ändå att jobba. Några för att höja sin standard (de kan få en egen blogg sedan), men för majoriteten handlar det om att vi kvinnor inte ska hamna efter i arbetslivet. Skulle vi vara hemma med våra barn i 7-8 år, vilka jobb tror ni vi skulle få? Och vilken lönenivå skulle vi hamna på? Vad skulle hända om vi sedan skilde oss? Eller när vi går i pension?

Några som garanterat inte har något val är ensamstående föräldrar. Och hur mycket ork tror ni de har när de efter att ha arbetat en hel dag och fixat hemmalogistiken? Inte mycket.

Varför kan vi inte få köpa hemtjänster till en vettig penning? Städhjälp, barnflicka eller gamla tiders "hembiträde" (jo jag vet, otroligt nedvärderande ord). Varför är det okej med en Supernanny och inte med en Superhousemaid? Kanske det som är trixet, vi döper om det till engelska så låter det genast mindre nedlåtande.

Varför kan inte hemarbetet uppskattas efter förtjänst? Oavsett vem som utför det. Det är inget enkelt jobb. Det kräver mångsidigt kunnande, flexibilitet, uthållighet och en sjuattans uppfinningsförmåga. Ett otroligt logistikarbete helt enkelt.

Det finns säkert miljoners triljoners mer och bättre förslag. Men jag vill skarpt protestera mot att ni inkompetensbefriar oss föräldrar. Ge oss istället möjlighet, tid och ork att uppfostra våra barn.

"även fladdermöss har rösträtt"

7 kommentarer:

Ilva sa...

hear hear!

Lyckliga Grodan sa...

jag håller med..på alla punkter.. när startar battispartiet??

Anonym sa...

Jag anmäler mig!

deeped sa...

Igår ansåg de att personer som släpps från långa fängelsestraff ska bli garanterade jobb och lägenhet för att bättre repatrieras in i samhället... Det verkar som om de har fått tag på skojiga hallucinogena svampar...

Miss Piggy sa...

Hmmm...funderade lite över det du skrev. Tror inte det handlar om att inkompetent-göra oss som föräldrar. Det handlar väl kanske inte heller om _ALLA_ föräldrar? Att få lite 'verktyg' att röra sig med i vår roll som förälder är väl bra?! Att vi sen måste jobba så hårt, har så lite tid eller ork..det är ju hellre där då man måste ansätta samhället/regeringen. Och få till en annan tanke överlag.

Tycker nog att det är allvarligare att ge barn under 15år utegångsförbud, som de skulle anta i Växjö(tror jag det var).

Men som alltid - det är såå många faktorer som är i symbios med varandra, det är svårt att ändra i ett handslag.

Bloggblad sa...

Jag håller inte riktigt med. För jag har sett så hemskt många fall där barnen tagit över bestämmandet i familjen och föräldrarna (oftast en trött ensam mamma) har inte ens märkt när det hände - bara att det gått överstyr.
Helt klart skulle de behöva proffshjälp!
Jag tror inte förslaget gällde de som kan och vet och som bara är lite trötta ibland.

Batbut sa...

Föräldrapartiet kanske? *S*
Att fostra barn är inte alltid enkelt. Det är lättare att säga ja än nej. Det tar inte lika mkt kraft. Tyvärr lär sig små barn snabbt att utnyttja det, och värre blir det som vuxna. Så om barn redan som små skulle ha föräldrar som orkade ta fighten redan då tror jag problemen skulle bli mindre när barnen växer. Föräldrar idag är mer frånvarande i sina barns liv än de var för ex.vis 30-40 år sedan. Och det tror jag har stor betydelse.