onsdag, februari 21, 2007

Dags att avskaffa monarkin?

Efter helgens misslyckade party har det varit turbulent bland de små damerna i mellantrollets klass. Driven av sitt rättvisepatos har mellantrollet försökt få de andra damerna att förstå att det är ouppfostrat att uppföra sig som de gjorde på kalaset. Lite väl optimistiskt att tro att en sån dialog ska fungera mellan små damer i den unga åldern, och utan en vuxen som är med och styr upp dialogen.

Hade iaf ett kortare snack med läraren och gav bakgrunden. Hon förstod till fullo varför reaktionen kommit från mellantrollet och skulle ta en dialog med tjejerna. Stärkt av känslan att jag hade rätt att reagera som jag gjorde beslöt jag mig att ta tjuren vid hornen och prata med drottningmodern till klassens drottning. That did not make may day om man säger som så.

Jag vet inte om jag är lite väl hård men jag tycker att en 7 åring som kommer till skolan med Mp3 spelare, mobiltelefon, gameboy och en 6-7 st Tamagouchisar verkar lite väl.... ja, bortskämd kanske? På kalas är det alltid prinsessklänning oavsett tema och plats, i skolan alltid übertjejigt oavsett väder. Och så är självklart prinsessan söt som socker.

Iaf, samtalet med drottningmodern blev totalt meningslöst. Började lite lugnt med att det hade varit lite stökigt på kalaset och att hennes dottern inte hade varit helt okej. Att hon från börjat markerat att partyt var tråkigt, att hon ville gå hem och hon ville inte alls vara med. Att lekarna var töntiga och så halade hon istället upp sin spelarsenal, kröp upp i soffan och försvann in i sin egen värld. Utom en stund vid matbordet då hon var med och drog igång ett matkrig.....

Drottningsmoderns svar på det hela var helt sonika "att då får vi låta bli att sammanföra dem då!"

Bra sätt att lösa problem! Förstår inte drottningmodern vilken otjänst hon gör sin dotter, när hon uppfostras utan gränser, får allt hon pekar på och inga krav ställs? Tror att hennes stackars dotter lär ramla hårt ned från sin piedistal när hon förstår att världen inte existerar för hennes skull, att omgivningen inte är hennes trogna undersåtar och att ett sött ansikte inte räcker hur långt som helst.

7 kommentarer:

Monica sa...

Det känns som om det var jag som skrivit det här för fem år sedan. Jag förstår dig till fullo eftersom allt var nästan likadant, förutom att den prinsessan inte kunde säga annat än elakheter till dottern, varje dag, år ut och år in. När det togs upp i skolan bestämde sig prinsessan för att aldrig mer prata med dottern.

(Tjejerna pratar fortfarande inte med varandra och skolan gick med på den lösningen, vilket förvånar mig.)

Anonym sa...

Oj, det är inte läge för mig att läsa bloggar idag utan att upphöras. Det du gjorde var bra! Fortsätt med det. Ta tjuren vid hornet.

Humlan sa...

Frågan är om modern har insett det än. Är drottningmodern en skönhet som har fått allt hon pekar på så lär hon inte fatta annat än att världen är sådan. Vissa kan regera ganska länge innan dom blir avsatta (=gamla, då brukar dom tappa skönhetsfördelen).. Men det beror ju lite på vad man ägnar sig åt som vuxen, man kan ju inte välja vilket yrke som helst om man ska regera..

Vi på Kantarellen sa...

Man borde IQ-testa folk innan de får skaffa barn

Tankevågor sa...

MORRR för såna mödrar!!! :(

Bloggblad sa...

Jag har stött på den attityden flera gånger både som lärare och mamma. Men det finns faktiskt andra sorter också, som fattar - pratar och ser till att det händer grejer. Att de märks så sällan beror nog på att de gjort sitt mamma-jobb redan tidigt, innan prinsessattityden hann utvecklas.

Jättebra att du reagerar. Klart att alla mammor (även de bortskämmande) ser det mesta ur sitt barns synvinkel - därför är det inte lätt det där med attityd och blickar och outtalade saker. Svårt att "ta" på.

Det står faktiskt i läroplanen att skolan har skyldigheter när det gäller mobbning! Stå på dig!

... sa...

Vill inte alls ta drottningmodern i försvar, för det du gjorde var 100% rätt. Men ibland undrar jag om det inte kan vara så att mammors egen osäkerhet speglas i dessa prinsessor.

Jag kan komma på mig själv att "curla" min Loppa för att hon ska ha det bättre än vad jag hade, inte sakna något o.s.v. Men jag hade aldrig accepterat att hon uppförde sig så. Kanske hade det varit bekvämaste utvägen att avbryta kontakten dem emellan (rädsla för konflikter och att dottern ska utpekas som dålig) men det är ju att göra det lite väl enkelt för sig själv tycker jag.

Sen kan man iofs inte sticka under stol med att vissa ungar inte tycks kunna fördra varandra och då ska man kanske inte tvinga dem på varandra heller, men skulle de nu råka befinna sig i samma rum får de ju ändå visa vanligt folkvett.