lördag, september 17, 2005

Helt jävla sjukt!

Den 17 årige systersonen med kompis är på väg hem i Stockholmskvällen. Klockan är strax efter elva och höstmörkret har fallit. Promenaden går genom ett lite exklusivare bostadsområde, fyllt med framgångsrika människor.

Helt plötsligt är de omringade av ett gäng killar i samma ålder, som söker lite spänning. Och den spänningen består i att spöa upp systersonen och hans kompis. Helt utan anledning, bara för att de har tråkigt! De får ta emot rejält med stryk, men turligen utan allvarliga följder.

En hel del fredagsflanörer åser detta - utan att ingripa!
Ett otal bilar kör förbi och ser vad som händer - utan att ingripa!
Personal i en affär vägrar släppa in dem!

Killarna får helt klara sig själva, men lyckas få fram mobilen och ringa hem. Polisen tillkallas och grabbarna tas till sjukhus. Lätt skakade och chockade, över händelsen i sig men framförallt över vuxenvärldens flathet att inte ingripa.

Så alla som någonsin sett något liknande utan att ingripa - fy fan så fegt!

10 kommentarer:

Ilva sa...

Ja det ar verkligen helt otroligt! O sa javla fegt! De kunde iallafall ringa tillpolisen nar de ser vad som hander men jag antar att de inte ens gjorde det! Det ar nastan sa att man onskar att detsamma hander dem nagon gang!

Monica sa...

Helt otroligt!

Jag har själv varit med om att folk (bl a jag själv) stått och sett på när ett gäng killar skar sönder cyklar med knivar. Det var just för att de hade knivar som ingen vågade ingripa men vi var i alla fall flera som ringde polisen. Och visst är det för j*gt att cyklar blir sönderskurna men det är ju ändå inget man riskerar livet för. Skulle det varit en människa de attackerat, hade jag definitivt inte bara stått och sett på, vare sig de hade kniv eller inte.

Cornelia sa...

Ofattbart - och så hemskt att folk antingen inte bryr sig, eller bryr sig men inte vågar ingripa.

Jag vet inte vilket som är värst, likgiltigheten eller rädslan som gör att folk inte gör nåt.

Lyckliga Grodan sa...

ofattbart.. hur kan man leva med sig själv om man inte ingriper.. direkt eller indirekt..

Sallin sa...

Den här oviljan att reagera eller att bry sig om sin medmänniska pga rädsla, kan verkligen göra en helt galen! Precis som detta oprovocerade våld, att knacka ner nån bara för att det känns häftigt med den typen av makt. Fy Fan!

Sallin sa...

Den här oviljan att reagera eller att bry sig om sin medmänniska pga rädsla, kan verkligen göra en helt galen! Precis som detta oprovocerade våld, att knacka ner nån bara för att det känns häftigt med den typen av makt. Fy Fan!

Ilva sa...

Ar du gladare idag???

Marmelad sa...

Igår när maken kom ner till centrum där han jobbar (en ganska vanlig stockholmsförort, kanske inte de finare kvarteren men ändå) - mitt på ljusan dag var det en kille som just blivit rånad och misshandlad. Mitt i centrum! Varenda affär var öppen och det var gott om folk som rörde sig i området. INGEN ingrep! Helt sjukt!

Fröken Svår sa...

Civilkurage är sällsynt idag, tyvärr. Kanske den goda gärningen måste belönas för att det ska lockas till att hjälpa offer och nödställda? Det goda hjärtat verkar inte räcka till i alla fall... Bittert.

Själv skulle jag aldrig kunna se åt ett annat håll vid en sådan händelse som du berättar om, eftersom mitt samvete skulle påminna mig om att det kunde ha varit min son!

Batbut sa...

Tycker faktiskt att det skulle vara som i USA, att underlåtenhet att ingripa är straffbart! Och om vi vuxna inte törs reagera och markera var gränserna går så vart tar det vägen då?