fredag, september 16, 2005

HORA!

Hade ett skrämmande samtal idag, som fick mig att fundera på hur en del människor tänker. Jag ringer en äldre herre, en bit över 70 och vi börjar prata om händelserna i Södertälje i veckan. Först lite allmännt om hur obehagligt det var, och hur lätt saker kan gå överstyr. Han skyller på poliserna och anser att de överreagerat, men sedan utspelar sig följande:

Han: Men tjejen ifråga får ju ta på sig en del av skulden?
Jag: Vad menar Du? Varför har hon någon skuld i detta?
Han: Men varför skulle hon gå dit överhuvudtaget?
Jag: Hon skulle till affären, men oavsett varför så måste det väl stå henne fritt att gå vart hon vill mitt på dagen!
Han: Men då får hon ta konsekvenserna!
Jag: Vad menar Du? Vilka konsekvenser?
Han: Eftersom de skrek hora efter henne så visste de nog vem hon var. Och säkert har hon gjort något eftersom de kallade henne så. Hon har säkert varit runt en del, och då får man stå sitt kast.
Jag: Vad fan menar Du? Är det okej att kalla en tjej hora OM hon nu skulle ha legat med några stycken? Och då får hon skylla sig själv? Hur blev hon skyldig till det här?
Han: Förmodligen har hon legat med någon av dem eftersom dom ropade hora, och då är det dumt av henne att gå dit. Och om hon nu inte har legat med någon, varför skulle hon gå dit överhuvudtaget.
Jag: Ursäkta, men hur i helvete kan hon överhuvudtaget bli skyldig på något sätt? Även om hon legat med hela jävla kvarteret har de inte rätt att kalla henne hora. Och om hon nu inte legat med någon, så måste hon väl ha än mer rätt att kunna gå dit och handla. Utan att bli kallad hora eller?

Och så fortsätter samtalet. Kan väl säga att vi inte kom någon vart, men det mest skrämmande var att detta är en smart, intelligent och välutbildad man. Uppenbarligen otroligt fördomsfull!Sedan kommer det mest skrämmande!

Vid lunchen relaterar jag detta samtal för ett gäng killar / karlar i blandade åldrar och sorter. Och alla förstår glasklart hur mannen ifråga resonerat!

Vanliga, hyggliga karlar som jag känner väl och normalt sett respekterar! Har jag varit blind och inte sett vad de går för eller är detta vanligt resonemang?

Snälla, säg att så inte är fallet för isåfall blir jag oerhört mörkrädd!

16 kommentarer:

rita sa...

Ärligt Batbut,, DEN mörkräddheten fick jag för många år sen,,tyvärr! Men man skall inte dra alla över en kam, som det heter!

Lyckliga Grodan sa...

det kanske är så.. jag vet inte..
jag hoppas inte att det är representativt för män i Sverige.. isåfall känns det mörkt.

Cornelia sa...

Tyvärr, det finns rätt mycket fördomar av det slaget, t.ex: korkat av tjej att gå genom mörk gångtunnel och ha kjol på sig på sommaren - hon får skylla sig själv om hon blir våldtagen.

Jag blir också mörkrädd. Precis som jag blir när människor som jag betraktar som kloka och civiliserade ger uttryck för ohöljd rasism - utan att skämmas.

Det hände idag igen och jag blir lika chockad varje gång.

Det har pratats en hel del om händelserna på mitt jobb (mycket mansdominerat) men synpunkten att tjejen säkert förtjänade att kallas hora har inte framförts, inte heller att hon fick skylla sig själv.

Ilva sa...

Jag tycker man stoter pa denna typen av resonemang HELA tiden! tyvarr...

Batbut sa...

ruggigt tycker jag, men jag skulle varmt välkomna kommentarer från det manliga könet också. Hur ser ni på detta?

Humlan sa...

Jag känner bara hur jag blir alldeles stel, när jag läser detta! Sedan reagerar jag som du har gjort idag, jag blir tårögd! Vet inte om det är för att jag blir så arg, för alla tjejer, kvinnor eller för hela vårt samhälle.
Jag hoppas, som du, att de är undantagen.

Nu ska jag göra mig en kopp grönt te och försöka slappna av och få ner axlarna till normalhöjd igen.

B*i*g*g*i*s sa...

Jag tror mig veterligen aldrig stött på en karl eller kille som snackat i liknande banor. Jag hoppas verkligen inte att det är så dom egentligen tycker, innerst inne. Vart fan är vi då på väg?

Lena sa...

Ska vi sätta fart med ett uppror tjejer?
Från oss bloggare?
En tanke...vill inte bara stillasittande sitta och se allt det här...

Batbut sa...

Lena, why not? Gäller bara att hitta ngt verkningsfullt för jag tror det är många saker som hänger ihop. Vi behöver lite "going back to our roots" vad gäller värderingar, etik, moral och respekt. Har sagt det förr, om alla föräldrar VAB:ade 1 dag i månaden (samtidigt) så skulle vi nog få regeringen att lyssna på oss så småningom. För jag tror sådana här värderingar som dessa herrar har grundar sig i viss mån redan på barnstadiet.. och numera orkar/kan/hinner/vill inte osv alla fostra sina barn! Och där måste regeringen gå in - ge föräldrar rimliga förutsättningar för att ta ansvar för sina barn!

Alex sa...

Tycker du borde fråga dina arbetskamrater vad de skulle tycka ifall ngn kallade deras mödrar, systrar, döttrar för hora och luder.....tror nog de skulle bli rätt förbannade....det är så lätt att sitta och säga att det är tjejens fel utan att inse konsekvenserna som följer på ett sådant resonemang......

Batbut sa...

Helt rätt Alex, och det jag tycker är mest skrämmande är att vuxna normalt kloka människor så schablonmässigt uttalar sig utan att tänka på vad de egentligen säger.

Bloggkossa sa...

Vad har hänt i Södertälje?

Lena sa...

Det ”kokar” från olika perspektiv...från nysvenskar, från gammel svensken, från myndigheter...

Många har bara ett par glasögon som de ser genom vilket gör att de blir slitna efter ett tag, de går sönder och man ser inte riktigt åt alla de håll som vore önskvärt...
Det gör att man missar så mycket på vägen...man tittar bara rakt fram och den bilden blir ganska snäv…

Läs gärna den lokala Länstidningen här i Stan... den säger en hel del om det här med perspektiv...i vilket sammanhang man befinner sig i.
http://www.lt.se/

The Pale Green Woman sa...

Det är skrämmande vanligt att "normala" män har den här uppfattningen att kvinnor får skylla sig själva om de lämnar hemmet i något annat än polotröja och snickarbyxor. De verkar inte ens fatta normal logik i det här läget.

Fröken Svår sa...

Det är så enkelt att kasta skulden på tjejen/kvinnan. Konstigt att hon ska bära skulden för något mannen gör, eftersom ingen någonsin säger till alla rånoffer att de får skylla sig själva då deras kläder speglade att de hade mycket pengar i plånboken. Eller att misshandelsoffren får skylla sig själva för att de var på fel plats vid fel tillfälle och att de desutom gav uttryck för att vara ett lätt byte.

Men som sagt vi måste fortsätta att trycka på att det inte är kvinnans fel!

Batbut sa...

Exakt! Och det ruggiga är när "vanliga, kloka rekoderliga" män resonerar som de gör. Utan att reflektera över sina korkade åsikter!